DELA

Ju mindre man vet, desto lättare är det att ha en åsikt!

Jomen faktiskt, så är det. Det är helt klart enklare att tycka till om saker där man inte behöver ta hänsyn till så många, krångliga fakta.
Här tänker jag nu ge mig in i att skriva lite om hur det faktiskt Är att leva och bo, på riktigt, i skärgården. För nu känner jag, någonstans, att av alla ”experter och förståsigpåare” som har så mycket åsikter, så borde faktiskt vi som lever våra liv härute (Föglö i mitt fall), få ta lite plats.
Mer än halva mitt liv har jag levt, och vuxit upp i Mariehamn där jag även föddes. Under den tiden var det ”min” stad, min lekpark, min skola, min ungdomsgård, mina krogar osv. Och det kändes bra!
Nu har jag valt att leva, bo och arbeta på Föglö. Här har jag och min familj valt att sätta våra bopålar, våra barn får växa upp i denna underbara miljö.

Men… Då detta med Skärgårdstrafiken, som ständigt stöts och blöts, turer som försvinner.
Visst, vi har fler turer per dag än många andra, det stämmer. Dock: Vi är en pendlarkommun, många har sina dagliga jobb på fasta Åland. Vi är flest till invånarantalet. Vi har stor fiskindustri härute. Även många stugägare pendlar större delen av året till sina arbeten. För er som är intresserade av statistik, kolla hur mkt fordon som åker hit dagligen.
I just vår familj pendlar mannen i huset, barnens far- och morföräldrar = våra barnvakter bor på andra sidan vattnet, jag som egen företagare åker ofta in till fasta Åland på kurser, möten. Att få till det men denna, nuvarande trafik är ett ständigt pussel, minst sagt!
Alla ni tyckare därute som aldrig spenderat längre tid här än en ledig helg/semester, och samtidigt varit befriade från vardagspusslet, ni vet faktiskt inte hur verkligheten ser ut för oss!
Välkomna att pröva, säj ett halvår eller så, lägg sen till dagis och skoltider, barnvakter, arbetstider, läkarbesök, tandläkare, möten, ev biobesök, träning, umgänge med släkt och vänner, restaurangbesök osv osv…
Efter det vill jag gärna höra er åsikt, undrar om den är likadan?!?
Sofia Sommarlund,
stolt inflyttad Föglöbo.