DELA

Journalister stoppade spritflöde

Vid ett besök i Stockholm i tisdags såg jag en färgglad buss som stod på en parkeringsplats. Inne i bussen syntes liv och rörelse och på sidan stod texten ”mobil förskola”. Det var ett trevligt inslag på den trista asfaltplanen. Det slog mig att också Kapellskärsbussen som jag åkte till Kungliga Hufvudstaden i också gav mej oväntade möjligheter till lite undervisning.

Den bekväma och tystgående bussen kom att ge mej en gratislektion i nutidshistoria och samhällskunskap. Längst bak i bussen satt nämligen en av våra samhällstoppar som ivrigt berättade för ett par vänner om sina år i det absoluta toppskiktet på Åland. Av namnen som nämndes utspelades berättelserna på 70- 80-talen. Det som genast slog mig var att allt på den tiden kretsade kring spriten. ”Föreläsaren” berättade detaljerat om hur viktig tillgången på brännvin var under möten och konferenser. Om förfriskningarna hotade att sina såg man genast till att en sekreterare eller annan tjänsteman fick lämna vad man hade för händer och kasta sig i bilen för att handla mera brännvin. Vad jag förstod var det alltid de bästa och dyraste sorterna som kom i fråga.

Det som förvånade mest var hur lätt det tydligen var att komma runt lagar och förordningar om man satt i dåvarande landstinget. Vid fiskeresor i skärgården gick brännvinet att ordna med ett enkelt samtal till herrar i grön uniform.

Inte var det så noga med betalningar, tull och sådant.

Sånt kunde eventuellt ordnas efteråt om man kom ihåg det, annars gick det bra att ”bokföra” som övriga kostnader eller bara glömma det hela. Bara man sa till med tillräckligt myndig röst gick allt att ordna.

Allt det här flöt tydligen på i ett ständigt rus tills ”dom här förbannade journalisterna” började rota i allt. Att politikernas arbete blivit så svårt nuförtiden beror på att man inte kan ta sig ett par rediga supar och diskutera de viktigaste frågorna i bastun utan att bli uthängd i tidningarna. ”Nuförtiden vågar man ju inte ens ta båten hem från krogen eller kompisens kalas”

Nog har man hört att representationsspriten spelade en viktig roll bland herrar och damer med makt för några decennier sedan, men att allt kretsade kring brännvinet trodde jag inte. Jag måste säga att det var en omtumlande berättelse från verkligheten.

Jag hoppas att det är lugnare i maktens korridorer idag.

Ändå fick jag nog en tanke att makthavarna fortsättningsvis skall punktmarkeras av våra duktiga journalister som har ett viktigt jobb i detta avseende.

GL