DELA

Jordbruksstöd – bra affär för samhället?!

Debatten om kommande LBU-program och jordbruket har tagit fart igen efter en viss semesterstiltje. Jag tänkte visa på ett litet räkneexempel vart stödpengarna kan ta vägen och vem som eventuellt gör förtjänsten. Exemplet gäller odling av isbergsallat men liknande slutresultat får man säkert med andra odlingar av grönsaker och frukt.

Grönsaksodling kan få totalt ett stöd från ”samhället” (Åland, Finland och EU) på totalt 1113 € per hektar som mest, om man har tilläggsåtgärder i miljöstödet. Skördearbetet inom grönsaksodlingen görs till stor del av säsongspersonal från övriga EU som betalar 35 % källskatt, dock får man förtjäna 510 €/mån skattefritt så verkliga skatten blir ca 24 %.

Skörd och packning av 1 hektar isbergsallat tar ca 600 timmar och med en timlön på 8,50 12,5 % semesterersättning blir totala lönesumman 5 737,50 €. På den summan tar ”samhället” (Åland, Finland och EU) 24 % skatt, dvs 1 399,60 e. Så summan av kardemumman blir att bara på skatten för skördearbetet är stödpengarna och lite till tillbakabetalade till samhället, utöver detta betalas lön (och skatt) för plantering och skötsel av odlingen och går det riktigt bra kanske även odlaren betalar skatt på sitt överskott. Vill man räkna riktigt noga har vi ju sedan kringeffekter med arbetsplatser hos ÅTH, Transmar med flera, men den kalkylen får nån annan göra.
Bo-Erik Sandell,
grönsaksodlare