DELA

JAKT: Haveri i ekosystemet om jobbet blir ogjort

Svar på Nyans ledare i fredagen den 11.03.2011.
Nina, du skriver själv att argumentet att du är en idiot inte är ett argument för vårjakt i en kommentar under din ledare på nätet. Vi kan börja där. Och du har rätt, men det är heller inte ett argument mot! Ditt mentala tillstånd har inget med vårjaktens bevarande eller icke att göra.
Sen kan jag ju reflektera över att jägarna från sin sida alltid är beredda att kompromissa om sitt sätt att leva trots att det är grunden till vår nuvarande existens, med den andra sidan dvs. jakthatare, Birdlife m.m. aldrig viker en tum från sin linje.
Angående att vi skulle börja med viltvård nu, så är och har det varit en fortlöpande process som ingalunda avstannat för att vi inte fått jaga sjöfågel på våren.

Om du skulle rör dig i naturen så skulle du också ha märkt att markhäckande skogsfågel minskat till nästan noll sedan mårdhunden gjorde sitt intåg. Men att tro att om vi inte skjuter mårdhund skulle ge oss tillbaka till exempel orre så det nog en helt ny men ack så felaktig teori.
Så svaret på din fråga; vad händer om jobbet blir ogjort? Haveri i ekosystemet när arter som inte hör dit skapar obalans och tar över.
Och om du menar att viltstammarna skall släppas helt fria och reglera sig själva så kommer det bli en hel del konflikter med jordbrukare, bilister och inte minst fågelskådare. Dom sistnämnda är knappast intresserade att stå och titta på rådjur, mårdhundar och minkar.
Medan bilisterna ogärna vill har ett rådjur på motorhuven. Och jordbrukarna/odlarna gärna odlar/föder upp sina grödor bara för vilt och sina tamdjur för rovvilt. Men jag kan ha fel…?

Skall man debattera så tycker jag man skall vara lite påläst i ämnet inte bara häva ur sig en massa osanningar och sen kräva debatt. Och vet man inte så kan man alltid fråga utan att provocera.
Tyvärr Nina så kommer jag och många vänner till mig aldrig att befatta oss med Nya Åland efter ert/ditt ställningstagande mot jakt.
Med vänliga jägarhälsningar
Robert Tolonen