DELA

Jag vill minska klimatångesten

Under rubriken ”Det är mitt ansvar” frågar Jessy Eckerman vad vi andra riksdagskandidater ska göra för ungdomarnas rätt till framtid.

Jessy Eckerman ondgör sig över reaktioner på ungdomarnas reaktion i samband med ”klimatstrejken” nyligen.

Även för mig är det en självklarhet att ungdomar engagerar sig. Så har det alltid varit. Och kommer alltid att vara. När jag var ung, så var det miljörörelsen och fredsrörelsen.

Miljöproblemen finns kvar, men tyvärr verkar få engagera sig där. Där kan vi politiker göra en förändring. Stå upp för det istället ni ungdomar!

Men Jessy Eckerman lyfter fram FN:s klimatrapport från i höstas, som enligt henne visar att situationen kommer bli ytterst kritisk och katastrofal för våra barnbarn. Den rapporten visade hur det skulle bli om temperaturen steg. Inte att den skulle stiga. Det är som att publicera en rapport om vad som skulle hända Jessy Eckerman om hon drabbades av pesten. Det innebär inte att hon skulle behöva drabbas av pesten.

Men att skapa klimatångest hos en ung generation det får bli på Jessy Eckermans ansvar. Endast på hennes ansvar. Men hon får dela ansvaret med alla andra socialdemokrater.

Jag vill däremot lyfta fram vad den riktiga klimatforskningen kan visa. Under de senaste årmiljonerna har vi haft kanske 20 istider då vi haft 2 kilometers is ovanför Åland. Däremellan har det växt palmer i Lappland. Jag antar att man ännu nämner sånt i skolan.

Att temperaturen har ökat med 0,7 grader på mars de senaste 100 åren kanske inte omnämns, men vad kan den ökningen bero på? Människan? Koldioxiden? Solen?

Vi på jorden håller på att återhämta oss från senaste ”lilla istid”, som var på 1600-talet. Hört talas om den svenska kungen som gick över Stora Bält?

Så klimatet har växlat både på kort tid och över årmiljonerna. Men det går långsamt, långsamt så en av mina prioriteringar inför riksdagsvalet är nog istället att försöka minska den ”klimatångest”, som alla med den klimatfobi, inklusive Jessy Eckerman tyvärr lyckas sprida, speciellt till er unga. Det får bli ”mitt ansvar”.

Men ungdomar, kämpa på med era politiska ideer, men ta det lugnt, det finns ingen hot från klimatet. Och vi politiker kan inte ens påverka klimatförändringarna.

STEPHAN TOIVONEN

ÅLÄNDSK DEMOKRATI

KANDIDAT I RIKSDAGSVALET