DELA

Jag vill jobba för ungdomar och familj

Jag har mera att erbjuda utom yttrandefrihet, politisk korrekthet och kritik av feminismen. Åsikter har jag i många områden som beträffar åländsk politik. Låt mig i denna insändare nämna två av frågorna som jag anser som mycket viktiga enligt mig.

1) Ungdomar och utbildning.

Jag besökte Ålands Yrkesgymnasium och pratade med i frågan involverad person om utbildning inom fordonslinjen. Jag jobbar själv i branschen och känner till problemet jag vill belysa här. Vi kommer att få brist på yrkeschaufförer inte bara i Europa utom även här på Åland. Nu är det så att eleverna ska bekosta såväl yrkeskompetenskurserna och körkortet då de vill bli till exempel yrkeschaufförer. Detta höjer tröskeln för den som vill utbilda sig i sitt drömyrke men inte har råd att betala flera tusen euro extra för utbildningen. Hur många politiker är medvetna om problemet? Jag anser att körkortet och yrkeskompetensen ska kostnadsfritt ingå i utbildningen inom fordonslinjen.

2) Familj.

Många politiker vill jobba för jämställdhet. Det är bra och det vill även jag. Men vi måste lite komma bort från för mesta enligt mig irrelevanta genusfrågor som är mycket ideologiskt besatta. Istället borde vi ägna oss konkreta sakfrågor i området.

Det pratas mycket om kvinnofällan när mamman vill vara hemma med sina unga barn medan pappan jobbar då det är från ekonomiskt håll inte lika tufft. Jag anser att hemvårdsstödet ska höjas rejält för dessa familjer. Hur finansierar vi detta? En dagisplats kostar cirka 4000 euro per månad och capita om jag inte har helt fel. Kommunen står för kostnaderna.

Varför kan man inte överföra denna summa direkt till familjen under tiden då föräldrarna uppfostrar sina barn i hemmet och göra en inbetalning även i pensionskassan. Det skulle vara ett stort bidrag till mera valfrihet och även för mera rättvisan och jämställdhet. Jag tycker mina förslag ska åtminstone utredas. Det vill jag bland annat jobba för.

RENÉ JANETZKO (OBS)