DELA

Jag vill ge alla en likvärdig service

Gard Larpes frågar mig varför mig varför jag röstat för KST som gör att landsbygds- och skärgårdskommunerna inte skall få ha tillgång till socialservice

Det viktiga för mig är den enskilde medborgares rätt till en likvärdig socialservice över hela Åland. Det Gard Larpes skriver om att rösträtten fördelas enligt invånarantal och att Mariehamn och Jomala kan köra över de andra kommunerna stämmer inte.

För att KST:s budget ska godkännas så finns bestämmelsen att beslutet måste understödas av minst en tredjedel av medlemskommunerna och mer än hälften av dessa medlemskommuners representanter. Detta gör man för små kommuner ska ha påverkningsmöjligheter.

Så då blir det inte som GL befarar. För mig är KST viktigt, för då kan vi erbjuda en likvärdig service för den enskilde individen inom handikappvård och barnskydd över hela Åland.

Jag har märkt att det från flera håll jobbas med att vilja skjuta KST i sank med hjälp av falska påståenden – eller kan det vara missförstånd i saknad av fakta.

I detta fall så ser jag inte annat än politisk prestige.

I sin insändare frågar Larpes mig om jag verkligen tänker på allas intresse – och det gör jag. Detta har jag väntat på i 16 år nu. Jag tänker på en bra och likvärdig socialservice för medborgarna på hela Åland genom ett KST.

Vad vill Gard Larpes med socialvården på Åland? Vill han som liberal sätta den under landskapet? Hur många serviceenheter kan man då som kommunpolitiker påverka? Hur ser då juristen Gard Larpes den enskildes kommunmedborgarens rätt att besvära sig mot beslut som rör den enskilde medborgaren?

Låt oss nu se syftet med KST, att erbjuda en fortsatt god och likvärdig socialvård på hela Åland.

Göte Winé (S)