DELA

Jag tror fortfarande på tunneln

En ledarsida eller ledare är en sektion i en tidning där tidningens och redaktionens åsikter i politiska frågor uttrycks. Detta enligt Wikipedia och torde vara allmänt känt. Redaktör Michael Hancock uttrycker tidningen Nya Ålands uppenbara linje i tunnelfrågan. I ledaren, precis på sluttampen av rötmånaden, bekräftar redaktören tidningens åsikt i den politiska frågan om hur skärgårdstrafiken ska utvecklas, eller för att tala klarspråk och i förlängningen hur skärgården ska avfolkas och nedmonteras. För ytterst handlar det inte om tunneln i sig utan om vilka åtgärder som ska vidtas för att återupprätta skärgårdens vitalitet för näringsliv och boende.

 

Redaktören skriver: ”Så låt oss en gång för alla konstatera: Det kommer aldrig att grävas en tunnel till Föglö, och nästintill alla åländska politiker vet det i djupet av sitt hjärta. Sluta låtsas som något annat, ni som av taktiska skäl framhärdar med denna orealistiska plan. Ni slösar väljarnas tid och förolämpar deras intelligens.”

 

Vem som förolämpar vem kan man förstås fråga sig men tidningen är åtminstone konsekvent genom att ständigt förhålla sig avvisande till den utvecklingsidé om skärgårdstrafiken som omfattar en kortrutt och som inbegriper en tunnel. Jag kan inte minnas en enda artikel i tidningen som skulle ha sett positivt eller ens neutralt till saken. Mitt minne är säkert selektivt, människan tenderar att utestänga sådant som man upplever orättvist. Jag hör till dem som först var skeptisk till tunneln och positiv till ett kortare färjpass till Föglö men ju mer jag studerat saken och bevakat utvecklingen i omvärlden har jag med fakta som grund insett att det är fullt möjligt att på ett hållbart sätt förverkliga tunnelkortrutten. Skepticismen byggde på otillräckliga kunskaper medan övertygelsen kom successivt i och med omvärldsbevakningen. Det senare rekommenderar jag även redaktören.

 

Jag har sagt det förut och behöver säga det igen. Vi har otroligt kunniga entreprenörer i vår skärgårdsflotta som med ibland omoderna verktyg gör ett fantastiskt jobb för att hålla liv i skärgården genom att ombesörja transporter av människor och fordon. Vi har lika kunniga entreprenörer som ser till att infrastrukturen uppdateras och förnyas i form av färjfästen och broar. Men, det behövs nya grepp som ger oreglerat och ökat flöde till en lägre kostnad på längre sikt för att kunna fortsätta stoltsera med vår genuina skärgård och ge fler chans att få uppleva den. Och framför allt inte bara under högsommaren då man är ledig och har all tid i världen att ta en kort färjtur till en idyllisk skärgård och avnjuta en exklusiv måltid i goda vänners lag till ackompanjemang av vågskvalpet mot de slipade klipporna på stranden. Vi som bor där året om gör även det mer än gärna men har också andra behov som kanske inte riktigt kan förstås om man inte studerar dem närmare. Mitt valspråk kunde vara ”Ökad tillgänglighet till skärgården för alla”. Jag ”låtsas” inte, som redaktören valt att uttrycka det, utan menar faktiskt allvar. Jag har inte förlorat hoppet – ännu – och vi är betydligt fler än vad redaktören kan ana.

RAINER JUSLIN (LIB)

LAGTINGSLEDAMOT, KOMMUNPOLITIKER OCH SKÄRGÅRDSBO

SVAR PÅ INSÄNDARE:

Rainer Juslins minne är sannerligen selektivt. Nya Åland har sedan det första tunnelprojektet rapporterat flitigt om saken. Nya Åland var dessutom först med att inför valet 2019 intervjua Hans Holmström och Otto Hoijar om förverkligandet av en tunnel till Föglö.

Bara de senaste tolv månaderna har tidningen till exempel kontinuerligt rapporterat om tunnelkommitténs arbete samt delbetänkande, vi har publicerat intervjuer med projektingenjör Elias Nilsson och tunnelingenjör Eivind Grøv samt skrivit om det finska bolaget YIT:s engagemang i tunnelprojektet. Där några axplock –  samtliga artiklar går att läsa i tidningens digitala arkiv på hemsidan om lagtingsledamoten är intresserad.

Nya Åland har ingen uttalad linje i frågor som rör skärgården. Att ifrågasätta projekts genomförbarhet är inte det samma som att vara emot dem.

JOHAN ORRE