DELA

Jag skäms inte!

Nya Åland skriver i tisdagens tidning angående avstängning av 8 internatselever på Ålands Folkhögskola att eleverna "skäms för vad de gjort och inte vill kommentera".
Jag kan bara tala för mig själv, men personligen skäms jag inte över att jag som 26-åring har druckit 1 mellanöl och spelat gitarr i min bostad. Framförallt inte i ett land där gränsen för att få köra bil är 0,5 promille.
Men om man nu vill använda ordet skäms, så gör jag det i sådana fall å dens vägnar som klampar in i en vuxen människas bostad, kommer med lögner och ord som "grovt brott" och "kriminell". Det tycker jag är pinsamt.

Kanske bör man också diskutera att man som vuxen utlandsstuderande 2010 plötsligt står hemlös på grund av att man druckit en öl under det tak man betalar för att ha över sitt huvud? Utan att först få en varning. På en skola som skall vara drogfri men där det röks hej vilt.
Det som har hänt har hänt och reglerna är som de är i dag, ingen diskussion, men kanske bör man se över dem, och skäms – det gör i alla fall inte jag.

Lena Söderlund
Ålands Folkhögskolas konsthantverkslinje