DELA

Jag hoppas kunna göra skillnad

Våren 2001 hade jag fortfarande en liten åländsk resebyrå som var specialiserad på Annorlunda Events och Catering på Åland. Detta var efter 9 år med Skattjakt på Pommern – en familjeaktivitet med 15 000 besökare till museifartyget Pommern och gamla mysiga Tivoli Ålandsparken.

Min lilla resebyrå hade en mycket viktig grupp till Riga – Babybjörn, världsledande på hänsgselar till små barn. Försäljare för Babybjörn flög in från halva världen, och jag hade skulle ordna deras årliga träff. Min generalagent i Lettland hade fullt sjå att undvika mutor och andra problem.

Trots att jag hyrt de översta våningarna på lyxhotellet Reval, så hade jag problem. Näst intill ingenting fungerade, och jag var totalt sönderstressad. Någon vecka före den stora gruppen skulle komma satt jag och deppade vid fönstret i mitt hotellrum. Visserligen på 23 våningen, men det gjorde mig om möjligt ännu mera olycklig, jag kände mig långt ifrån verkligheten.

Min tolk, Olga, hade farit hem till sin mamma, och jag kände mig ensam.

Jag tog en rask promenad, och hamnade utanför den lilla Alexander Nevskij-katedralen. Där inne pågick en mässa. Doften av rökelse fyllde den lilla kyrkan, med alla dess ikoner i bladguld. Jag vet inte varför, men jag började göra korstecken i takt med alla de ortodoxa tanterna som fyllde kyrkan. Det kändes bra.

Nästa dag köpte jag en viliger kedja i guld och ett kors i rödguld. Mats Granesäter, ateist sedan barnsben, trodde plötsligt på en högre ”hjälpreda”, en ny kompis. På den vägen är det! Babybjörn kom, såg och jag segrade. Alla var nöjda och jag var lugn och metodisk.

Jag kallar mig inte religiös, men jag tror på Gud. 18 november är det Kyrkofullmäktigeval i Mariehamns församling. Jag har jobbat mycket politiskt genom åren och i vintras var jag kampanjledare på Åland för Nils Torvalds – i Finlands Presidentval. Nu är jag inte längre aktiv politiskt, utan skriver mest insändare – när jag tycker att något är fel eller orättvist!

Många äldre har mycket svårt att hänga med i den intensiva digitala tid vi lever i. De hamnar utanför, när bankerna stänger sina lokalkontor och slutar handha kontanter. Många unga är ensamma och har det svårt. Jag hoppas att kunna göra skillnad – om någon röstar på mig.

MATS GRANESÄTER

PÅ LISTAN ”TILLSAMMANS”