DELA

Jag avslöjar allt själv

Eftersom jag numera är en uppburen kulturperson, en kändis om man så vill, som har släppt en egen bok (jag utgår från att ni alla har köpt minst ett exemplar) så är det dags att jag börjar se om mitt hus.
Med tanke på min otroliga popularitet (vissa säger att jag till och med älskas av alla, men det låter så ja, det låter väl i och för sig bra, så låt gå för det) är det antagligen bara en tidsfråga innan jag blir så pass offentlig att jag tvingas stå ut med närgångna, kladdiga frågor från pöbeln (det är ni, ja) och från murvlarna (journalisterna).
Då ska jag vara beredd.

Jag ska inte bli tagen på sängen, som de nyblivna svenska ministrar som helt plötsligt insett att, ”fan, man borde nog ha betalt tv-licensen”, ”shit, man skulle kanske inte ha använt svarta pengar” och ”rackarns, man borde kanske ha lagt av med trafficking och sålt de fastkedjade slavarna i källaren innan man blev minister.”
Det är så dags nu, kära korkade ni.

Nå, nu är vi uppburna kulturmänniskor (många föredrar att kalla oss kändisar, helt okej för mig) inte lika dumma som politikerna. Vi vet att förbereda oss –så även jag.
Följaktligen har jag plockat fram några grodor, just det, några små fadäser ur mitt förflutna – småsaker, bagateller, löjliga misstag – som skulle kunna användas emot mig om de hamnade i fel händer vid fel tillfälle.
Och de små grodorna tänker jag helt sonika presentera för er, här och nu.

Jag drar fram skiten i ljuset, vädrar ur skeletten ur garderoben och ställer ut dem för allmänt påseende. För om alla känner till dem är det ju ingen som kan använda dem emot mig sen när mitt svällande kändisskap leder mig till en välbetald politisk tjänst (och det är trots allt bara en tidsfråga, det tror jag nog att vi alla kan vara överens om).
Är ni beredda?
Låt skelettparaden börja:

Som 15-åring var jag med i en enkät i tidningen Åland. På frågan ”Ska vi ha flyktingar på Åland?” svarade jag: ”Nej, det finns inte plats”. Men snälla nån! Hade jag vetat att jag en dag skulle bli kändis hade jag ju aldrig sagt så!
Nästa groda:
När jag var 19 dumpade jag en tjej via högtalartelefonen i pappas bil. Tre kamrater satt och lyssnade, med jackor för munnarna för att kväva skratten. Tjejen grät. Jag skämdes inte alls. Men hade jag vetat att jag en dag skulle bli en känd kulturmänniska med ett offentligt privatliv hade jag kanske skickat ett telegram istället, eller i alla fall skämts lite, under eller efter samtalet.

Lite småplock:
Jag åkte fast för cigarettstöld (12 år gammal), fibblade bort körkortet (21) dömdes för kränkande av privatliv i XIT (27) och smet ifrån ett kilo p-böter i Sverige (33). Jag har systematiskt fuskat med tåg- och t-banebiljetter och njutit som fan av det – men hade jag vetat hur enormt älskad och offentlig jag en dag skulle bli hade jag betalt för cigaretterna och%u07EA ja, inte njutit lika mycket av att göra allt det där andra. Kanske till och med låtit bli.

Så. Nu vet ni det. Nu har jag inget mer att dölja.
Nu kan ni älska mig förbehållslöst.
Och köpa ännu ett exemplar av min bok.