DELA

”Jag är liberal ända in i själen”

Sedan jag var 15 år gammal har jag haft som dröm att en dag jobba med politik på heltid. I dag är jag 25. Jag minns med glädje Ålands ungdomsparlamentet 2011 som en av de roligaste helgerna under hela min uppväxt.

Det är nu med en känsla av spänd förväntan jag återigen kastar mig in i den så omtumlande tid som en valrörelse innebär.

Efter valnatten i oktober 2015 stod det klart att 65 ålänningar valt att rösta på mig. Ett förtroende jag är otroligt tacksam för men som i mitt parti, Liberalerna, inte räckte hela vägen till ett mandat.

Under åren som gått sedan förra valet har jag bott och jobbat i Stockholm. Mitt politiska engagemang har fortsatt på nordisk nivå där jag varit aktiv i Nordens Liberale Ungdom.

Jag har nu, med valet som anledning, fattat beslutet att flytta tillbaka till Åland för att åter igen söka förtroende för att förvalta lagtingsuppdraget som jag drömt om så länge.

Inspirerad av min farfar Hasse Svensson, tidigare lagtingsledamot, klev jag som ung in i politiken. Jag gick med i Liberalerna och var med och startade Ålands Liberala Ungdomsgrupp.

Längs vägen till den punkt jag står vid i dag har jag tvekat på mitt val flera gånger. Att bekänna färg och välja den politiska vägen har många gånger gjort att jag fått utstå saker som varit påfrestande för min integritet och ibland även sårat mig.

Men i dag vet jag att det här är det jag vill göra. Jag vill vara en del av Ålands Lagting och vara delaktig i att genomföra reformer som jag tror att skulle gagna friheten för gemene ålänning.

Jag tror i första hand på frihet. Jag är liberal ända in i själen och det har jag alltid varit.

Mina hjärtefrågor pratade jag mycket om i förra valet och inget har förändrats där.

Jag vill jobba för en beroendevård som inte diskriminerar och som drivs av vetenskap, inte tyckande. Jag vill kämpa för att Åland gemensamt ska utforma en plan för att hjälpa folk ut ur hemlöshet. Jag vill kämpa för att motorsportintresserade ska få samma möjligheter som de som sysslar med andra sporter.

Alla kulturyttringar är lika viktiga. Ungdomar behöver någonstans att meka på sina fordon, spela i sina band och någonstans att skapa innehåll i form av bild och video.

Jag vill modernisera det demokratiska systemet och anpassa det efter 2020-talets samhälle.

Jag kommer under sommaren och hösten presentera flera konkreta förslag inom olika områden. Vi ses i valvimlet.

JANNIK SVENSSON
LIBERAL LAGTINGSKANDIDAT