DELA

Jag är inte er kvinna!

Runt om diskuteras separata badtider, sexuellt våld och ”medeltida” kvinnosyn. Invandringen anges vara orsaken till varför kvinnor är hotade.

Jag står med förvåningens finger ihäpnadens mun; är detta något nytt?!

När jag växte upp så var sexualiserade skällsord och tafsande grabbhänder vardagsmat. När jag jobbat i restaurangbranschen var kommentarer om min kropp och nyp i rumpan inget jag höjde ögonbrynen för. I dag får jag höra att jag borde vara hemma med mina barn istället för att jobba.

För även om vi kommit längre i Norden än på många andra platser så är vi långt ifrån mål. Synen på kvinnan och hennes rättigheter är något vi behöver ändra globalt.

Som liberal feminist har jag två hjärtefrågor, kvinnors rätt till sin egen kropp och kvinnors ekonomiska självständighet. Jag är min och bara min, med rätt till min egen ekonomi och rätt att fatta beslut om min egen kropp.

Den nationalistiska världsåskådningen arbetar i rak motsättning mot bägge värden. I den nationalistiska idévärlden tillhör en kvinna till en man. Kvinnan ska kunna förvänta sig att bli försörjd av sin man och behöver därmed inte en egen ekonomi.

Kvinnan ska i sin tur ställa upp för sin man, bland annat genom sex.

Så till alla nationalister där ute: Jag betackar mig ert beskydd.

Det är era idéer som jag menar att gör mitt liv osäkert, det är ni som motarbetar mitt sätt att leva.

Jag är min och bara min.

#inteerkvinna

Ingrid Johansson

Liberal feminist