DELA

Ja till nöjeshelikopter

I en ganska illa tajmad insändare rubricerad ”Nej till nöjeshelikopter” klagas det på att staden är alldeles för högljudd under turistsäsongen. Man vill slippa det ”slamrande bullret av nöjesflygningar” över staden. Skribenterna, alla av dem vanligen rekorderliga medborgare, ber om klarspråk från politiker och jag är ledsen om jag gör någon besviken men jag håller inte med. Jag hoppas innerligen vi får höra slamrande helikoptrar, dunkande festivaler, ylande båtmotorer, alldeles för högljudda skratt, varvande motorcyklister, felstämda fioler och svängig jazz även denna sommar. Jag är tyvärr rädd för att jag får fel och ni får rätt och det är en smärtsam insikt på många plan.

Åland behöver besökare, puls, nerv och intäkter. Åland behöver absolut inte mer tystnad.

Vi är satta i undantagstillstånd och vår arbetslöshet rusar i höjden. De fartyg som ska se till att besökare kan komma hit står stilla och hela världen håller andan i kampen mot ett virus vars motmedel ännu inte finns. Priset för detta är oerhört högt för alla.

Förlåt igen, men i detta läge behöver vi absolut inte fler förbud och mindre ljud. Om Åland ska rida ut denna kris gäller att vi bjuder till och ställer upp och tillsammans skapar ett Åland som är så intressant att besökare helt enkelt inte kan låta bli att hälsa på. Och finner de glädje i att flyga helikopter över staden. Låt dem då göra det.

JÖRGEN PETTERSSON (C)

Lagtingsledamot