DELA

Isac Holmström fick ingen upprättelse

Under årets Vasalopp attackerades Team Edux åkare Isac Holmström av norske Mathias Aas Rolid. Norrmannen tog tag i Isacs stav med bägge händerna och knäckte den efter tre försök mot sitt knä. Utöver det uppvisade han ett obehagligt ursinne.

Isac anmäler händelsen vid målgång. Senare skulle det visa sig att han skulle behövt inlämna en skriftlig protest. Frågan som här inställer sig är varför han i det läget inte informerades om det? Förhåller det sig så illa att Vasaloppsorganisationen här ser sin möjlighet att slippa ett besvärligt ärende? Besvärligt då norrmannens norska stall är starkt knutet till Petter Northug?

Aas Rolid nekade till händelsen. I tisdags erkände han dock. I detta läge anser Vasaloppet att diskvalificering inte längre kan ske då resultatlistan nu blivit officiell.

Hur är det då möjligt att diskvalificera utövare som i efterhand befunnits dopade? Resultatlistor från OS justeras i vissa fall flera år efter att resultatet blivit officiellt.

Vidare kommer i detta läge Aas Rolid med beskyllningar mot Holmström. Beskyllningar som rimmar illa med vad norrmannen själv uppgett på sitt Stravakonto.

Dessutom har han ju farit med osanning redan en gång då han efter målgång blånekade sitt tilltag. I efterhand rapporteras det att han nu ändrat sin ”racereport” på Strava. Måndagen den 6 mars stod där att läsa att ett kastat drickabälte över hans ben ”ödelagt” loppet. Det stod också att han under loppet tacklats av svenskar. Inget om någon förstörd skida eller förstörda glasögon. Vad som står där nu är för undertecknad okänt eftersom han blockerat mig från sitt Stravakonto.

Hur är det möjligt att Vasaloppet bara vill sopa undan denna allvarliga händelse? Man vill gärna, med rätta, framstå som längdskidningens Mecka likt Rovaniemi vill bara julgubbens hemort.

Men med det kommer väl även ansvar och förpliktelser? Längdskidsportens popularitet bland de stora massorna är dalande. Att då som världens mest prestigefyllda långlopp agera så tafatt och med sådan konflikträdsla som här ges prov på är ofattbart.

Tveksamheterna under de senaste åren har varit många och inträffar allt mer frekvent. Minns inte om det var i fjol eller året före det var besvärliga förhållanden med spår som inte höll. Majoriteten av täten smygskejtade hej vilt.

Jag stängde av tv:n. Det var en parodi jag inte ville se. Massor av människor reagerade och hörde av sig till SVT.

Förvisso fanns ingenting man kunde göra under loppet än att utdela varningar. Man undrar om så gjordes? Efter loppet borde dock ett stort antal diskvalificeringar kunnat göras.

Efter några dagar diskades en tjeck och en till mindre framstående åkare. Även här uppvisades alltså en påfallande handfallenhet och konflikträdsla. Oavsett om läget var svårt borde man kunnat agera konsekvent och handfast. Nu valde man att efter mycket om och men att diskvalificera två mindre namnkunniga åkare? Alla eller ingen hade varit rakryggat.

Var problemet att man då varit tvungna att diskvalificera toppåkare? Men för att visa handlingskraft så tog man två åkare och så är det lugn och ro på kontoret i Mora igen?

Åter till årets allvarliga incident. Vasaloppsledningen manar Isacs anhöriga att gå vidare och fastslår att saken nu är utagerad. Omskrivet menar de att de att de nu tycker att de vill vara ifred.

Skulle samma gälla om det var Emil Persson som råkat ut för samma sak? Eller Northug? Är det rentav så att Northug är så viktig för längdåkningen och Vasaloppet att det är där skon klämmer? Stallet han representerar och är involverad i betyder mycket mer för Vasaloppet är Isac och hans stall?

Hade Vasaloppet i initialskedet agerat tillmötesgående och korrekt hade saken redan under tävlingsdagen kunnat vara utagerad. Nu låter man en grov regelöverträdelse passera utan åtgärd. Man hänvisar till regler man inte ids informera om då det är skarpt läge och senare att inget längre kan göras då resultatlistan är officiell och att det nu ligger utanför deras makt att göra någonting mera.

Isac fick alltså ingen upprättelse och ett klart regelbrott lönade sig. I efterspelet smutskastas Isac på väldigt tveksamma grunder. Men i Mora lutar man sig tillbaka och går vidare.

Det finns ett växande antal skidälskare som reagerat starkt på den här märkliga historien. Av flera anledningar vill man gå vidare med fallet. Dels för att rätt skall bli rätt. Dels för att det i grund och botten gäller längdskidningens moral i en allt mer kommersialiserad sport.

Stefan Hägg

Nya Åland har erbjudit Mathias Aas Rolid och företrädare för Vasaloppet att svara på insändaren. Mathias Aas Rolid har avböjt att svara och någon från Vasaloppet har inte återkommit.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp