DELA

Intelligenta människor misshandlar inte

Att dra palareller mellan våld mot kvinnor och tobaksrökning kan i en första anblick verka väldigt långsökt men ur ett normkritiskt perspektiv kan vi kanske ta lärdom hur tobaksrökning har blivit mindre vanligt och nyttja den kunskapen för att minimera det våld som än idag allt för många kvinnor och barn utsätts för.

Mediebilden av kända skådespelare och artister poserande med en tänd cigarett var länge mer regel än undantag. Att röka inne på caféer, restauranger och krogar var för inte allt för länge sedan näst intill norm då du som icke rökare nästan fick be om ursäkt för att du inte rökte medan du tog en fika eller åt din lunch.

Kanske behöver vi inte göra en allt för djup mediagranskning för att uppmärksamma att i filmens värld är det allt som oftast männen som både är hjältar och skurkar medan flickor och kvinnor ofta är offret som under mystiska omständigheter antingen försvinner eller på ett eller annat makabert vis våldtas och mördas.

Att flickor och kvinnor ofta skildras som utsatta och hjälplösa i böckernas och filmernas världar kan hända har en normaliserande inverkan på oss likt vi i tiderna antog att rökning var norm och inget konstigt med det.

Så vad kan vi då dra för lärdom av antirökningkampanjer för att motverka våld? Förutom att få till flera kvinnliga bok- och filmhjältar kanske vi kommer ganska långt bara genom att konstatera att både rökning och våld är dumt och att det nu om inte förr är dags att ta avstånd från all form av våld? Intelligenta människor utsätter helt enkelt inte en annan människa för våld. Modiga människor säger ifrån då de upptäcker att en annan människa utsätts för våld!

Martin Nilsson (S)

Medlem av socialnämnden i Mariehamn