DELA

Borde kommittén avgå?

I ett debattsvar skriver Harry Jansson (C) att Axel Jonsson (ÅF) ska be om ursäkt för att han har förstört Ålandskommitténs fortsatta arbete genom att berätta sanningen om riksdagsledamöternas stora frånvaro vid kommitténs möten. Enligt Jansson blev riksdagens medlemmar i kommittén nämligen ”sårade” av Jonsson uttalande.

Det här är åter ett bevis på den undfallenhetspolitik som regeringspartiernas företrädare i Ålandskommittén bedriver i den viktigaste frågan för Åland under de kommande 20-30 åren. Regeringspartierna lägger sig inte bara flata mot de finska företrädarna, man tar till och med på sig rollen som ”Prinsessan på ärten” och försvarar riksdagens företrädare. På vems sida står egentligen Harry Jansson (C) och hans gelikar?

Axel Jonsson och ÅF har även beskyllts för att med sitt agerande försöka dra politiska poäng inför det stundande valet. Påståendet faller tillbaka på kritikerna själva. Att stå upp för Ålands sak kan knappast vara att vända kappan efter vinden, snarare att våga trotsa motvinden.

Jag är liksom Axel Jonsson ung. Till skillnad från de allra flesta i Ålandskommittén är det vår generation som ska leva med den nya självstyrelseslagen. stället för att ifrågasätta Axel Jonssons fortsatta jobb i kommittén bör man ifrågasätta merparten av de åländska representanternas mandat att företräda Ålands kommande generationer i densamma.

Kanske är det istället ni övriga i kommittén som bör avgå?

Zacharias Kalm (ÅF)