DELA

Inget land kan vara säkert

Hej Michael, oj vilken ledare du skrev i hela Ålands namn!

Jag är inte Anders & Co, men jag måste svara vad jag tycker om den. Att kasta alla Sveriges beslut under krisen i samma säck, och sen höja upp Finland/Ålands lycka (med hittills låg dödstal) mot det, är tyvärr alltför simpelt. Omoget?! Visst är somliga saker i svenska hälsosystemet också i min syn dåliga.

Men dessa fel har ingenting med avsaknaden av nedstängning att göra. Det finns helt enkelt ingen evidens för att en lockdown hjälper mer än den skadar. Att skylla dödligheten i våras på just det är rena avundsjuka.

Så mycket större mängder av döda har förutspåtts, som aldrig inträffade, du kommer väl ihåg eller? Man vet inte ännu tillräckligt om hur spridning eller triggandet av covid-19 fungerar. Sverige har på många sätt andra förutsättningar än Åland, Finland eller Norge. Dessa skulle vara intressantare att studera för att ha någon nytta.

Danmark upplever just nu sin egna lilla ”katastrof” även med lockdown- och munskyddstrategi. Vi får hoppas att inte Finland eller Åland drabbas likadant om en stund.

Inget land kan vara säkert att dess strategi har lyckats förrän om ett par år. Och då får man även kolla ohälsa och dödlighet som blev orsakade av ”botemedlen” såsom kontaktrestriktioner och stängningar. Lyckligtvis har man emellertid hittat effektiva medel, både naturliga och medicinska, för prevention och terapi av själva covid-19.

Om man stirrar sig fast i positiva testresultat utan validering genom typiska symptom, dras man lätt in i samma onda kretslopp av ”åtgärderna fungerar inte – då behöver vi mer av dem”, som till exempel Tyskland, Storbritannien och Spanien befinner sig i. Man får inte förbise den ”vanliga” årliga överbelastningen av sjukvården på hösten heller. I rapporteringen saknar jag sådan kontext att jämföra med.

Hittills tycker jag inte att Sverige skulle ha ”misslyckats” med allt. Det är jättetufft att stå på sej mot grupptänket i världen, så din spark får man ta för det den säger om dig själv.

KORA KLAPP