DELA

Inget fel att nöja sig med vanligt arbete

Jag brände propparna när jag läste Nina Fellmans ledare i fredagens Nyan, så här kommer ett par observationer från en annan synpunkt.
Here we go again. Alla strålande intellekt söker till Lusse och lata dagdrivare söker till Yrkes, jaja. Jag rör mig både på Lusse och Yrkes och jag vågar påstå att båda skolor har många studeranden som går där mest för att de ”måste”, så jag undrar jag om Fellman har besökt båda skolor och rekat hur läget faktiskt ser ut?
Inte vad jag kunde fiska ur texten, så när vi ändå sitter och påstår saker baserade på antaganden så påstår jag att en majoritet av dem som går i Lusse är där för att deras föräldrar i framtiden väldigt gärna vill kunna säga att de har uppfostrat en advokat.

Så sent som i onsdags blev jag klar med min näst sista HUTH-period, och utgående från dom 40 veckorna jag har spenderat på Lusse så skulle jag inte påstå att det man lär sig där gör en till någon högre stående människa. Samhällan och matten är det man har mest nytta av, och resten är smått onödiga enligt mig.
Ta svenskan som exempel; Kan någon berätta vilken nytta jag har av att kunna allt om litteraturens historia, hitta tendenser i 1900-talets litteratur och tolka en dikt? Blir man på något sätt bättre av att kunna det?

Visst, om jag vill bli litteraturforskare eller dylikt är det ju jättebra, men nu ska jag ju bli tungmekaniker, så vad hjälper det mig då? Här vill jag också påpeka att vi behöver ett LITE flexiblare utbildningssytem, där man får lära sig det som faktiskt krävs av dem som skall anställa oss, och inte bara kastar samma standardiesrade portion på allas fat, men det är en annan diskussion.
Men hur som helst, det jag vill säga är att Lusse och Yrkes är så våldsamt olika utbildningar att man inte kommer någonstans av att ställa dem mot varandra. Visst skulle man kunna utbilda akademiker för allt vad tygen håller, men hur man än vrider och vände r på det så kommer det alltid att behövas någon som bygger hus, lägger asfalt, lagar bilar och svetsar, och jag ser ingen anledning att man skulle bli en ”lägre” människa bara för det.
Och att en del av den här ”klyftan” skulle bero på brist av högutbildad arbetskraft vet jag inte heller om jag håller med om. Utgående från vad jag har hört så är det snarare ett överskott på högutbildad arbetskraft som råder. Och det skulle man enkelt kunna fixa till genom att sluta dyrka högre utbildningar som om det var det bästa som någonsin hänt mänskligheten.
Det är absolut inget fel med att nöja sig med ett vanligt arbete ”längre ner”.

Dessutom, vad händer om alla konstant strävar efter en högre utbildning och vägrar ta ”sämre” jobb? Låt mig ta ett exempel: Transportindustrin bokstavligt talat skriker efter arbetskraft just nu, till följd av att yrkeschaufförernas arbetsvilkor och lön är rätt kass.
Vad händer om lastbilarna stannar? Samhället stannar, svårare är det inte. Så om alla skulle sluta pressa dom stackars ungarna till skaffa sig så jävla hög utbildning det bara är möjligt, och ge folk en vettig lön utefter det arbete de utför så skulle problemet lösa sig själv.
Glenn Westerlund,
Fordons- och Transportteknik år 2