DELA

Ingen trovärdig mätning

När man gör en gallup är en av de viktigaste grunderna att man har ett urval som noggrant representerar befolkningen. Om man inte gör det kommer resultatet att måla en osann bild på vad befolkningen egentligen tycker. Ett exempel som illustrerar det här: Idag när jag kom på jobb frågade jag mina arbetskamrater vilken lista de skulle rösta på i riksdagsvalet. 100 % tänkte rösta på den socialdemokratiska listan. Eftersom jag jobbar på socialdemokraternas kansli var det inte ett urval som noggrant återspeglar den åländska befolkningen.

På Köpmannamässan gjorde Nya Åland en gallup som inte var så hemskt mycket mer trovärdig. Alla partier var representerade på mässan och därför var det ett ganska tokigt ställe att göra en sån gallup. Ålands Framtid och Obunden Samling var närmaste grannar med Nya Ålands monter. Det finns då skäl att anta att de borgerliga partierna visste om att gallupen gjordes. Det allra värsta man kan göra är att ge ett eller flera partier chansen att sneddriva resultatet på det sättet. Med tanke på att Nyans gallup kan påverka hur ålänningar tänker rösta är det viktigt för dem att veta det här.
Andrew Hagmark-Cooper

Eftersom jag var med och gjorde pejlingen i Nyans monter på lördag kan jag försäkra att där var både sossar, liberaler och centerpartister och röstade, från respektive partis monter. Vår pejling gör dock inga anspråk på att vara vetenskapligt exakt. Den mäter bara vad de ålänningar som just då var mässan tyckte, men de var ganska många och av ganska blandad sort. Och förresten, även partiarbetare har väl rösträtt?
Nina Fellman
chefredaktör