DELA

Ingen skatt på inhemskt kött

Här följer några viktiga punkter att komma ihåg då man diskuterar köttskatt. Ska skatten sättas på internationell eller nationell nivå? Om man mot förmodan kunde få igenom något sådant på en internationell nivå så kunde det vara intressant. Men att debattera huruvida Sverige eller Åland ska ha nån egen köttskatt är en befängd idé. Att bara höja priset på vårt redan relativt dyrt producerade klimatsmarta kött sänker bara vår konkurrenskraft ytterligare.
Det finns heller inget som tyder på att köttätandet skulle minska på grund av en skatt, trenden går ju mot ett ökat köttätande. Så ett dyrare inhemskt kött och en ökad efterfrågan på kött leder högst sannolikt till en ökad import av billigt icke-klimatsmart kött. Vi skulle alltså exportera miljöproblemen, vilket ju inte är särskilt vist då vi lever på samma planet.

Det är också viktigt att se skillnad mellan kött och kött. Nötköttet som produceras här produceras i stor utsträckning på betesmark då våra nötkreatur ska gå på bete. Vi på Åland har också de högsta grovfodergivorna till mjölkkorna i Finland och en stor del av köttet kommer ju faktiskt från mjölkproduktionen. Således har vi en stor kolbindande gräsmark förknippad med det Åländska nötköttet. Vi ska inte heller glömma att vår köttproduktion redan är styrd av hårda miljöregler i och med miljöstödet. På dessa sätt produceras inte alltid det importerade köttet.

Skulle importen öka kommer ni, som köper importerat kött, även äta kött från djur som inte haft en lika god välfärd som våra åländska. Dessa importländer har inte lika sträng djurskyddslag och en betydligt friare användning av tillväxthormoner och antibiotika. Kor som inte får gå ut, som får hormoner, suggor som fixeras vid grisning och inte får halm att bädda i. Smågrisar som kuperas och slaktkyckling utan klimatlarm. Det är inget jag vill stödja.

Hälsoargumentet är i min mening svagt. Även i denna fråga är det ju skillnad på kött och kött. Om jag får citera Jonas Colting (triatlet och hälsokonnässör):”Att påstå att icke-raffinerat nötkött skulle orsaka ohälsa, bara för att charkuterivaror gör det, är som att säga att bara för att ketchup är onyttigt så bör vi också undvika tomater och grönsaker i stort”.
Icke-raffinerat kött är fullvärdigt protein som våra egna kroppar är uppbyggda av. Och jag är övertygad att mättat animaliskt fett behövs i våra kroppar. Inte minst till det endokrina systemet. Men jag är ingen ren LCHF-förespråkare för det. Tanken på en köttfri måndag är ingen radikal sak för mig, jag tycker vegetariska inslag är en naturlig del i en varierad kost. MEN köttet är inte boven! Vi har ätit kött sen urminnes tider utan problem. Problemen kom senare med sockret och de andra raffinerade kolhydraterna. Varför inte då, som Colting föreslår, införa en halvfabrikatsfri dag istället? Eller varför inte en mjöl- och sockerfri dag?

Jag tycker inte vi ska sätta skatt på socker heller. För en skatt ändrar inte folks ätvanor. De ändras först när personerna förstår varför de bör ändras. Många idag går runt och tror att de mår bra när de egentligen kunde må mycket bättre. För att nå en förändring i kostvanor måste man också tycka om sig själv så pass mycket att man känner sig värd att må bra och bara äta det bästa. Vi kan höja priser på skitmat hur mycket som helst folk kommer ändå köpa det så länge de inte inser att de är värda bättre!

Som summering: vårt inhemska kött är miljö- och djurvänligt och hälsosamt. Inget man bör försöka skatta bort!
Tina Danielsson,
husdjursvetare och hälsonörd