DELA

Ingen idé att bara fördela

Svaga argument för egen beskattning skriver Olof Erland, liberal, i sin insändare den 20 maj mot Ålands Framtids diskussion om fördelarna med egen beskattning.
”Mera pengar i plånboken” var Liberalernas vallöfte 2007. Resultatet blev mindre pengar i plånböckerna för ålänningarna.
Det verkar vara på samma sätt Erland resonerat när han menar att mindre pengar tillbaka till Åland blir mera pengar om man omfördelar dem på plats. Eller var ligger logiken i att kommunernas redan begränsade andel av samfunds- och kapitalskatten ska ta en omväg via statens och landskapets byråkrater, för att i bästa fall till sist komma tillbaka till kommunerna igen?

Presentera istället ett eget kreativt förslag till hur vi skall förbättra förutsättningarna för ekonomin i stället för fantasier om ”dubbelbokföring”. Förklara annars hur man får mindre pengar att bli mera pengar?
En av finansministeriet tillsatt arbetsgrupp har föreslagit att staten skulle ta över hela samfundsskatten. Bortfallet skulle då kompenseras med någon form av statsandelar. Naturligtvis för att staten skall kunna styra kommunernas ekonomi. En helt annan politik än den vi inom Ålands Framtid förespråkar.

Liberalerna borde ju också rimligen veta att den finska budgeten har urholkats på inkomstsidan genom ett aktivt bortflyttande av inkomster från statsbudgeten till olika fonder utanför budgeten, vilket direkt drar ner Ålands inkomster via klumpsumman.
Så kom i stället med och diskutera hur vi skall kunna skapa bättre förutsättningar för arbete, företagande och samhällsekonomi på Åland. Ålands ekonomiska tillväxt stampar som känt på stället. Det enda sättet att skapa mera pengar är att få näringslivet att växa. Att omfördela pengarna enligt Erlands melodi skapar bara mera och mera byråkrati.
Rolf Granlund
Axel Jonsson
Ålands Framtid