DELA

Inför matinékrav på pjäser

Till min stora glädje har jag läst alla fina recensioner som den uppenbarligen mycket högklassiga musikteatern Ålandskungen, som spelades på Alandica under veckoslutet, har fått i tidningarna och på sociala medier. Som historie- och musikälskare hade också jag gärna sett den.

Tyvärr hade man inte lagt in en matinéföreställning den här gången. Det kanske inte går alla gånger av logistiska eller artistiska skäl, vad vet jag. Alla fyra kvällsföreställningar inleddes klockan 19 och slutade cirka 21.30. För en Föglöbo, som mig, betyder det här att man får lov att invänta färjan som går 00.05 från Svinö till Degerby. Då är jag hemma först vid ett tiden på natten. Egentligen är det inte väntetiden som är jobbigast. Förr har jag suttit två timmar vid färjfästet i en kall bil och inväntat med en bok i famnen färjans lanternor närma sig hamnen. Med stigande ålder har jag dock märkt att nattvak inte längre funkar för mig, inte minst om man ska vara på jobb följande dag. Och jag är inte ensam i det sällskapet.

Nu är ju jag, som ändå trots den sena timmen kunde ha kommit hem utan extra övernattning i stan, ändå lyckligt lottad jämfört med många andra skärgårdsbor som inte har möjlighet till en sen avgång från fasta Åland. Därför är dessa matinéföreställningar extra värdefulla för oss som bor i skärgården utan fast förbindelse. Om föreställningen läggs på tidig eftermiddag, låt oss säga klockan 13 eller 14, så kan även skärgårdsborna ta del av det professionella och rika kulturutbytet i stan, utan att behöva ta in på hotell eller på annat sätt ordna en övernattning. Alla har inte heller möjligheter till det.

Slutligen! Min vädjan är att Kulturdelegationen, som beviljar medel till olika ändamål, kunde lägga in en önskan, eller varför inte rentav ett krav på tillgänglighet för skärgårdsbor, i sitt beslut när man stöder en produktion. Kravet kunde formuleras så här: Åtminstone en föreställning av produktionen ska läggas på en sådan tid på eftermiddagen att den kommer fler ålänningar till del.

Jag är ändå glad att så många andra fick se den fina föreställningen och står mitt kast för att jag bosatt mig i obygden.

RAINER JUSLIN (LIB)
LAGTINGSLEDAMOT OCH KULTURKONSUMENT

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp