DELA

Indragna bussturer problem för skärgårdens unga

Mariehamn är vår studieort, skärgården är fortfarande vårt hem där familjen, lagad mat, tryggheten och tvättmaskinen finns. Det är därför mycket viktigt att unga skärgårdsbor som studerar i Mariehamn har möjlighet att åka hem över helgerna.
Tidigare gick två bussturer från Långnäs via Svinö till Mariehamn på söndagar, en morgontur och en eftermiddagstur. Eftermiddagsturen var så anpassad att kökar-, sottunga- och föglöbor som pendlar hem över helgen kunde åka från sin hemkommun med en eftermiddagsfärja och sedan åka buss in till Mariehamn. Miljövänligt och smidigt.

Nu har man dragit in en söndagstur och kvar finns bara morgonturen som startar 9.20 från Långnäs, 9.30 från Svinö. Den viktigaste pendlarturen är alltså indragen.
Detta innebär följande: studerande från Föglö som vill åka hem till sin familj över helgen måste åka tillbaka med färjan som går 9.00 på söndagsmorgonen för att vara säker på att komma ända in till Mariehamn. Från Sottunga måste man åka 7.45. Från Kökar 6.30.

Det är inte rimligt att tiden hemma ska förkortas så mycket som den gör med denna indragning. Att komma hem på fredagskväll och åka igen tidigt på söndagsmorgon, det blir nästan en hel dag mindre hemma jämfört med tidigare. Vi unga i skärgården väljer inte att flytta, man är faktiskt tvungen om man vill studera vidare. Allt nytt ansvar som eget hushåll innebär tar mycket kraft av en 15-åring som dessutom just har börjat ny skola. Man måste kunna få vara hemma hela helgen, umgås och bara vara. Familjeliv kallas det. Ska det fråntas vissa av skärgårdens ungdomar? Många tar familjelivet för givet, men den som flyttar hemifrån tidigt kan lätt känna sig ensam.

Från Hummelvik finns bussanslutning på söndagseftermiddagen, brändö- och kumlingeungdomarna har inga problem att komma tillbaka till studieorten efter helgen. Vi anser att även eftermiddagsturen Långnäs-Mariehamn bör återinföras omedelbart.

Sara Strandberg,
ordförande
SKUNK,
intresseorganisationen för ungdomar i skärgården