DELA

Igge Holmberg är nog ganska ensam om sin åsikt

Igge Holmberg anser att flyktingfrågan skall bli en icke-fråga inför valet.

Han är nog ganska ensam om det.

Lite märkligt att Holmberg – medlem av socialnämnden i Mariehamn, som ansvarar både för flyktingar och hemlösa anser att det är en icke-fråga. Tydligen är ju även de hemlösa en icke-fråga.

”Mikael”, som blev av med sina ägodelar har väl knappast fått varken ersättning eller ursäkt ännu?

Ibland undrar man varför du har ”demokrati” i din partibeteckning, då du anser att detta inte ens skall diskuteras.

Vi inom Åländsk Demokrati anser att alla dessa frågor bör diskuteras. Med en medlem ur vår grupp i socialnämnden så blir kanske prioriteringarna annorlunda.

Holmberg skriver att det är 20 personer som ska komma. En bluff! En stor bluff!

Det är ju till Mariehamn, redan i år. Sen skriver han ju själv i fortsättningen att Mariehamn skall ta emot fler. 10-15 vart tredje år. Och vi har läst om att Jomala ska ta emot en familj från Kongo, om jag minns rätt?. Och Brändö skulle visst ta emot 10 stycken. I år. Och i Finström skulle man diskutera. Nån nämnde Saltvik. Och de andra kommunerna?

Så om vi då ser till hela Åland, och inte bara Mariehamn, bäste Holmberg, så kan nog ”fantasierna” om 350 nog visa sig bli verklighet inom några år. Och kanske mer om du och de dina får vara med och bestämma? Vi har ju sett hur det gått i Sverige.

För tillfället finns på Åland ca 90 olika nationaliteter. Det är en del av Ålands identitet. Självfallet.

Men i Utskicket skrev vi: ”Att ta in en folkgrupp om 350 personer under loppet av 10 år till Åland påverkar för evigt, och utan återvändo. Lilla Åland kan förvandlas till något helt annat.

Vi trivs på Åland och accepterar internationaliseringen, men anser att inflyttning tack vare arbete och kärlek är naturlig och tillräcklig.

Du som brände utskicket, kan läsa det på nejtack350.blogspot.com.

Enligt ÅSUB (2013) så är svenskarna den näst största nationaliteten på Åland med 1233 personer. Den tredje största ligger under 275. Om vi tar in 350 från Syrien, som nu är aktuellt, så blir det alltså den tredje största nationaliteten på Åland så småningom.

Är det verkligen så vi vill förändra Åland? Ja det verkar alla de politiska partier i Lagtinget vara överens om. Åländsk Demokrati är det enda alternativet.

Jag vill inte att Åland skall bli en ytterligare en plats för ett sociologiskt experiment.

Åland skall vara ett arv från våra fäder och ett lån av våra barn.

Den, som ser nyheter västerifrån, ser dagligen resultaten av deras experiment.

Låt dem experimentera! Låt Åland ha sin egen utveckling också i fortsättningen.

Jag tycker liksom Ingvar Kamprad, som skänkte 350 miljoner till de syriska flyktingarna, att vi istället kan hjälpa flyktingar – och hundrafalt fler – lokalt. Det är mer humant. Det är realistiskt – inte rasistiskt. Våldtäktsstatistiken i Finland visar att flyktingar inte trivs och mår dåligt. Vi gör dem en björntjänst genom att ta hit dem.

Stephan Toivonen

Åländsk Demokrati ubv