DELA

Idélös regering bara backar

I en intervju i torsdagens Nya Åland upprepar vice lantrådet Harry Jansson (C) sin uppfattning att det på grund av kommunernas starka självstyrelse inte går att lagstifta om samgående.

Det stämmer inte.

Det vore, om viljan fanns, fullt möjligt att komplettera den tidigare reformlagstiftningen med en mekanism som stöder beslutsprocessen i mål. Man kunde också välja den danska vägen, och lagstifta om det minsta antalet invånare i en kommun, och därmed starta en samgångsprocess.

 

Harry Jansson och den regering han ingår i har ett enda svar i kommunfrågan, och det är att alla förändringar ska ske frivilligt.

Om man inte vill lagstifta kunde man ändå leda, det vill säga konstatera det som alla vet, att samgångar än nödvändiga. Man kunde som ansvarig minister inleda kommunindelningsutredningar som kunde visa vägen och konkretisera alternativen. Inget tvång, men en vägledning.

Att aldrig ha en åsikt i en fråga där en klar majoritet av Ålands befolkning enligt senaste Åland gallup vill se en förändring, förstärker ytterligare bilden av en regering som bara kan backa men saknar idéer och handlingskraft för framtiden.

NINA FELLMAN (S)