DELA

I vilken kristallkula ser ni beskattningen?

Man blir något fundersam när man läser om att marmorborgen och dess politiker skall ta över beskattningen från Finland. Man kan fråga sej vilken kristallkula Axel Jonsson och Barbro Sundback tittat i för att år 2025 överta beskattningen av ålänningarna.

Det är om jag räknat rätt 9 år dit. Jag undrar om man har räknat med att Chipsen eventuellt försvinner från Åland. Hur sjöfarten som är en ekonomisk motor ser ut om 9 år. Jag tror inte att Finland är intresserad av att betala för Gränsbevakningen, tullen, skattehuset och allt det andra som Finland står för. Är dessa utgifter med i kristallkulan?

Om alla politiker är lika desorienterade som näringsministern Camilla Gunell när det gäller vindkraftstödet förstår jag att det blir en flopp med beskattningen också. Det räcker inte bara med en hög svansföring vid förhandlingar med Finlands riksdag om det skall bli något resultat. Och för ett tag ställde sej näringslivet tveksam att överta beskattningen, det kanske skulle vara en idé att lyssna på dem också. Näringslivet på Åland är de som skall dra in skatterna till Åland – inte politikerna i Marmorborgen.

Och till sist: det är näringslivet och medborgarna som får bära hundhuvudet om det går åt h-vete, inte politikerna i borgen det har de nog sett till genom förmåner de gett sej själva.

Jack Sjölund