DELA

Huvudbonad-regeln i skolan borde tas bort

I skolan finns en regel om att huvudbonader som kepsar, mössor och luvor ska tas bort under lektionerna. Jag och många andra elever tycker att den inte längre borde finnas. Enligt min åsikt är det en gammal regel, som förut möjligtvis handlade om att visa respekt men som idag inte alls har något med det att göra. Att ha på sig till exempel en luva innebär för många en trygghet och kan få dem att känna sig ”skyddade”. Det kan också handla om stil och mode, att man helt enkelt tycker det är snyggt.

 

Vi har inte skoluniform i Norden, därför anser jag att skolan inte borde få ha någon åsikt om vilka kläder man har eller hur man har på sig dem. Kan verkligen en elevs klädsel förändra attityden till lektionerna? Det är nämligen det som skolan förklarar regeln med, men varför skulle ett klädesplagg påverka attityden? Det blir bara en fråga om respekt eller attityd när regeln finns, för då handlar det om att respektera regeln. Om man bryter mot regler visar man inte respekt och då kan man självklart argumentera att man har dålig attityd, men det handlar inte om själva grejen med huvudbonad utan det handlar om att det finns en regel emot det. Andra hävdar bestämt att huvudbonader är utomhusplagg, och visst funkar de som utomhusplagg, men inte enbart. Precis som många väljer att uttrycka sig med en t-shirt gör många det också med till exempel en keps.

 

Anledningen till att man vill ha en huvudbonad ska inte spela roll. Skolan ska inte ha med att göra hur man klär sig. En gång i tiden fanns en regel om att flickor måste ha kjol på sig och inte byxor, en gammalmodig regel som ingen skulle argumentera för idag. Samhället förändras. Förut handlade regeln om huvudbonader kanske om respekt, antagligen med lösa kopplingar till att man inte får ha huvudbonader i kyrkan, men det gör det inte längre. Jag tycker det är dags för skolan att inse att man inte ska ha kvar en regel bara “för att det alltid varit så”.

VERA HALLBÄCK

8A I STRANDNÄS SKOLA