DELA

Hur vill ni bli vårdade när ni blir äldre?

Som det ser ut i dag så kommer det vara för lite personal inom äldreomsorgen. Det kommer leda till att outbildade personer anställs istället. För så länge det finns personer på jobb spelar det ingen roll, eller?

Med den rådande personalbristen blir vården ibland otillräcklig. Det är ofta som klienterna inte hinner bli aktiverade eller att vårdarna har möjlighet att stanna tillräckligt länge inne hos vårdtagaren som en skulle vilja. Samtidigt som personalstyrkan dras ner då det skall sparas pengar så får vårdarna fler klienter och arbetsuppgifter att sköta.

Detta förväntas att hanteras utan problem trots att tiden och personalen inte räcker till. Jobbet blir då tyngre och stressigare vilket i sin tur leder till sjukskrivningar som kostar mera pengar för kommunen, onödiga pengar.

Det är just det här som vissa arbetsgivare inte verkar förstå. För dem handlar det bara om var man kan spara mest och förtjäna mest. Medan det är vårdpersonalen som får ta den största smällen då arbetsgivarna tar sina beslut. Utan tillräcklig personal drabbas i sin tur klienterna som är de personer som förtjänar att ha det bra. De äldre har arbetat hela livet och betalat skatt, de har kämpat och borde få lön för mödan.

Men tyvärr är det inte möjligt om det fortsätter så här. Vården är det politikerna borde satsa på istället för att importera dyra kullerstenar från Kina eller spendera pengar på den nya färdvägen till Föglö.

Äldreomsorgen är något som samhället alltid kommer vara beroende av. Men utan personal är det svårt att upprätthålla god och tillräcklig omvårdnad. Därför är det av stor vikt att arbetsgivarna tar hand om personalen och inte bara tänker på siffror.

Så hur vill ni ha det då ni blir äldre? Att få den goda omvårdnaden ni har rätt till eller bli utsatta för trånga boenden med personalbrist och outbildade personer?

Två vårderfarna som tröttnat