DELA

Hur tänker ÅLD?

Samma dag som man kan läsa om hur Aleppo utsatts för massiva flygbombningar och hur ett sjukhus i staden bombades i elva timmar med dödsoffer som följd. Samma dag som man kan läsa om människor som drunknat i Medelhavet i kampen att komma till ett tryggare land.

Den dagen väljer Stephan Toivonen att lägga en motion i Mariehamns fullmäktige som går ut på att vi inte ska ta emot asylflyktingar till Mariehamn. Det vill säga människor som redan är i Finland, som har fått asyl och behöver en kommun som ger dem ett hem. Dem ska vi inte ta emot i Mariehamn, vi ska hjälpa på plats istället tycker han. Trots att dessa människor finns här redan nu.

Man kan ju undra om han sett bilder från Aleppo, från Homs, från Latakia.

Det finns ingen ”plats” att hjälpa människor på. De som kan tar sig ut därifrån, hjälporganisationer kan inte ta sig in utan att riskera att bli bombade. Lägg till att de som kan ta sig till Turkiet i hopp om att komma till Europa stängs in i läger, i Ungern i burar, på grund av ett avtal som EU slöt med Turkiet för att få andrum. De tusentals män, kvinnor och barn som dött i Medelhavet hade nog gärna haft andrum de också.

Men i Mariehamn, som tydligen är en del av den ”systemkollaps” som ÅLD:s systerpartier pratar om, dit ska vi inte ta emot människor som tagit sig igenom allt detta för att lyckas få uppehållstillstånd.

Samma dag som tiotals människor bombas till döds så tycker ÅLD att man ska ”hjälpa på plats”.

Sinnet bågnar.

Klart vi ska hjälpa dem på plats också. Men det ena utesluter inte det andra. Jag kan inte tro att det är ett problem för Mariehamn att ta emot 5–10 människor till. Inte när man ser vad som händer i världen och den enorma säkerhet som vi i Mariehamn lever i. Att ta emot människor i nöd är vad man som medmänniska gör, det är första instinkten när man ser någon som lider, man försöker hjälpa till.

Att lindra nöden.

Som Finska motståndsrörelsen, ännu en organisation som står ÅLD:s samarbetspartners nära, har visat oss den senaste tiden. Det är rasismen som är det stora hotet mot vårt land, vår välfärd och vårt samhälle – inte de högst hanterbara utmaningar som invandringen utgör.

Igge Holmberg (S)