DELA

Hur skadligt är Glyfosat egentligen?

Enligt en artikel i Svenska Yle har det i flera franska regioner under 2000-talet fötts fler barn som saknar armar, ibland även ben. Man har försökt hitta anledningen men inte kunnat finna något klart svar. Man har dock kunnat slå fast att mödrarna inte ätit några misstänkta mediciner, inte heller är missbildningen genetisk. Den enda gemensamma nämnaren man har funnit vid utredningen är att alla barnen är födda i jordbruksområden.

Åtminstone fyra barn har fötts utan armar i Bretagne, tre i departementet Loire-Atlantique strax intill, samt enligt medieuppgifter finns ytterligare tre flickor födda år 2016 i Bouches du RhÔne i Södra Frankrike. Även i departementet Ain och på andra håll i Frankrike har barn fötts utan armar/händer och/eller ben.

Det finns misstankar om att bekämpningsmedlet Glyfosat kan vara orsaken till missbildningarna, men det har inte med säkerhet kunnat fastställas. I Frankrike har man dock beslutat att användningen av preparatet skall fasas ut under en period av tre år, för att sedan vara förbjudet. Eu har ännu inte kunnat bestämma sig hur allvarligt man ser på frågan

Glyfosat finns bland annat i Roundup som är ett vanligt ogräsbekämpningsmedel även hos oss, både hos yrkesodlare och i hemträdgårdarna. Vi borde kanske tänka till nästa gång vi vill rensa ogräset från trädgårdsgången eller i trädgårdsplattornas springor, och i stället använda oss av trädgårdsättika, som även om det avger en skarp lukt de första dygnen , ändå är ett betydligt bättre ogräsbekämpningsmedel att använda sig av än medel som innehåller Glyfosat.

Vore det inte på tiden att våra miljömyndigheter vore mer på alerten när det gäller en så här viktig fråga? I stället för att ägna sig att utforma förbud mot att odla lupiner och vildrosor i trädgården kanske man kunde se över vilka hälsovådliga preparat som står till förfogande både för yrkesodlare och trädgårdsamatörer utan att användarna har en aning om vilka konsekvenser användningen av vissa preparat kan ha.

RUNA LISA JANSSON