DELA

Hur ska man förbjuda folk att sova i husbil?

John Holmberg går ut med rena lögner om att husbilarna orsakar Gröna Uddens minskade övernattningar eller om det är okunskap, hoppas det. Men fakta är att de flesta campingar på Åland och i Sverige, hade ett sämre år 2017 än tidigare. Orsaken beror på den sämre sommaren, och husbilsturisterna valde i större grad att åka söderut, mot värmen.

Husvagnarna ökar i försäljning, och därmed även underlaget för campingarna. Hade vädret varit bra, hade campinggästerna ökat, utan att räkna in en enda husbil. Utöver husvagnarnas ökning så ökar även husbilarna och de säljer ännu mer än husvagnarna.

Aldrig förr har så mycket husvagnar och husbilar sålts.

Alla är inte intresserade av husbilar, så tänkte börja med lite förklaring av utryck.

Campingplats vet vi alla vad är, men sen pratar vi om Husbilsplats, som är det svenska ordet för tyskans stellplatz som många använder och som försvenskats till ställplats, men nu har transportstyrelsen gått in för namnet husbilsplats. Det är en parkering endast för husbilar, med eller utan service, med eller utan avgift. Sen har vi begreppet fricamping, det är camping i naturen, där man kan breda ut sig med förtält och grilla mm.

För att fricampa behövs oftast markägarens tillåtelse, då det inte ingår i allemansrätten. Sist och inte minst har vi nattparkering, det som vi ser i Mariehamn. På en parkeringsplats får man inte breda ut sig med möbler och annat som tar upp parkeringens yta.

John vill förbjuda husbilarna som är personbilar enligt lagen, att parkera på natten i Mariehamn. Detta kommer resultera i att många turister åker någon annan stans. Husbilsturister är en grupp som lätt ändrar sina planer, de har boendet med sig och åker dit solen skiner, och de känner sig välkomna och uppskattade. Hittar de ett Mariehamn med en massa förbud och begränsningar, åker de någon annan stans, och informationen sprids fort, då husbilsresenärer är ofta med i forum eller appar, där man tipsar varandra om bra och dåliga platser, och laddar ner dessa listor i sina navigatorer.

Det är ett sätt för husbilsresenärer att planera resan, då husbilsplatser och mysiga områden där man kan parkera inte finns i vanliga turistinformationen. Just husbilsturisternas unika forum/app aktivitet gör att platser som motarbetar husbilsturisternas intressen sprids fort och effektivt.

Enligt SCR svensk campings branschorganisation så bor 5% i tält 11% i husbilar, 14% i stugor och 70% i husvagnar på svenska campingar.

Enligt destination Sveriges undersökning, så övernattar 2015 20% av husbilsturisterna på campingplatser. Orsaken är i huvudsak tre olika. Orsak ett, husbilsturisten har tidigare varit husvagnscampare och är van med detta, och valt husbil av andra skäl. Orsak två är barnfamiljer behöver campingplatsernas lek områden och mer beroende av service, då det fungerar dåligt för en stor familj att duscha i husbil.

Orsak tre, en del känner sig tryggare på campingplatser, och offrar rörligheten för känsla av trygghet. Detta kommer troligen minska då nya generationer inte kommer från husvagn, utan är helt nya inom husbilsturistandet, samt många kommer från båtlivet, där man övernattar i frihamnar i ännu större grad än vad husbilar fricampar.

Övriga 80% föredrar husbilsplats eller fricamping och nattparkering. Tar man bort deras möjlighet att hitta nattparkering, så tar ca 5% av dessa in på campingen, 75% åker någon annan stans, eller kommer inte hit från första början.

På grund av okunskap så tror många som inte är insatta i husbilsturisternas beteende att dessa fricampar eller nattparkerar av snålhet, och att dessa nästan inte bidrar till samhället. Men enligt en stor utredning om husbilar och husbilsplatser i västra Sverige, så visade det sig att det inte skilde mycket, och att det snarare var så att de som övernatta på en parkering lämnade mer pengar efter sig.

Det är nämligen så att de som bor på campingen oftast tar fram grillen och en pilsner eller ett glas vin, medan det inte passar sig på en parkeringsplats. De söker sig istället till en uteservering för en bit mat och en pilsner/ ett glas vin. Sen tenderar de som bor i staden shoppa mer, besöker mer sevärdheter och museer. Men det är ju just därför de vill bo i staden och inte på campingen. Sitta och stirra på en gräsmatta kan de göra hemma, det är uppleva den genuina miljön i varje ort som är intressant.

Sen är frågan hur man praktiskt tänkt sig förbjuda folk att sova i sin husbil? Att sova i fordon är inte lika med camping nämligen, oberoende om bilen är personbil, husbil eller lastbil.

Det finns ingen lag som definierar vad camping är, men det finns en allmänt vedertagen praxis. Det är bara Spanien inom EU som definierat skillnaden på parkering och camping i lag. Och den följer precis den praxis som använts här i mer än 30 års tid.

Praxisen är så här, att övernatta i personbil, husbil eller lastbil, räknas som övernattning i fordon, något varenda långtradarchaufför är väl införstådda med, då de sover i sin sovhytt.

Myndigheter eller polis har heller inte med att göra vad som händer i fordon, så länge det inte är olagligt, och sova är inte olagligt. Det skulle inte heller kunna göras olagligt, då lagen kräver att trötta förare ska stanna och vila. Och vad händer om bebisen sover i fordonet?

Enligt praxis blir det camping en form av att slå läger. Det vill säga ta fram möbler och markiser och grillen. Trafikverket har börjat skylta med campingförbud på rastplatser i Sverige, men de säger att övernatta i husbil eller lastbil eller andra fordon är fullt tillåtet, men att slå läger sätta upp förtält och ordna grill och eldstad är förbjudet. Campingförbudet har tillkommit efter problem med engelska asfaltläggare och tiggare som skapat stora läger där med gamla husvagnar och bilvrak.

Så att förbjuda camping på parkeringar, gör varken till eller från. Det är dock möjligt att reglera med parkeringsreglerna för personbil, som man redan gjort norr om Shell.

HENRIK HAGSTRÖM

HUSBILSENTUSIAST SOM JOBBAR IDEELLT FÖR ATT FÅ HIT MER HUSBILSTURISTER.

SVAR PÅ INSÄNDARE:

Hej Henrik!

Hoppas du haft en skön påskhelg.

Jag förstår att det är ett smidigt sätt att övernatta, att bara parkera sin husbil och inte behöva betala för sig. Det är självklart att husbilarna, som blir fler o fler, i allt större utsträckning parkerar utanför campingområden när så är möjligt. Det är säkert flera tältare som mer än gärna skulle slå upp sitt tält gratis på någon av stadens gräsytor enligt samma resonemang, att man inte trivs på campingplatser.

Våra åländska turistföretagare kämpar med en väldigt kort högsäsong och det är svårt att konkurrera med något som är gratis. Att vi får fler o fler husbilar som övernattar på våra parkeringsplatser är ett problem som växer för varje år. Det handlar om säkerhet, det handlar om allas trivsel och det handlar om att staden ska ha ett företagarvänligt klimat. Vi pratar inte om enstaka husbilar, vi pratar hundratals. Dessa syns inte heller i den officiella turiststatistiken och givetvis underminerar denna förskjutning från campingplatser till gratisparkeringar verksamhetsförutsättningarna för en turistföretagare.

I Mariehamn finns en mycket välskött camping som är placerad ca 1000m från centrum. Jag köper inte motiven som förespråkarna av gratis övernattning för fram. Att man vill vara mer avskild, ändå trivs så många på t.ex. Lilla Holmens parkering tillsammans med flera andra husbilar.

Att man vill ”bo” centralt. Trots det väljer många att parkera långre från centrum än vad Gröna Udden är belägen. Motiven stavas givetvis gratis. Tyvärr finns det ingenting som är gratis i det långa loppet, det är alltid någon som måste stå för notan. Gällande gratisövernattande husbilar hamnar notan i dubbel bemärkelse på campingföretagaren. Det är inte så vi främjar företagande och utvecklar turistföretag eller höjer kvaliteten på vår turism. Jag är övertygad om att det finns lösningar på detta växande problem, så att alla i näringskedjan blir nöjda, även turistföretagaren.

JOHN HOLMBERG

(LIB)