DELA

Hur räknar landskapsregeringen?

Tror faktiskt landskapsregeringen att de sparar pengar på att ta ocker priser av en liten grupp människor som vill åka ut i skärgården?
Svaret är förstås nej. Priset gör att väldigt få av husbilarna åker ut i skärgården. Idag åker det på sin höjd en husbil i veckan till exempelvis Kumlinge, som genererar 160€ till skärgårdstrafiken. Skulle dom få betala samma pris som lika stora skåpbilar, kanske det var 6-10 husbilar i veckan. Detta skulle då generera 180-300 €.

Men detta är inte hela sanningen. Om 50% av dessa äter eller dricker kaffe på färjan. Så genereras ytterligare pengar. Enligt ÅSUB utredning 2008, lämnar i medeltal varje husbil 70€ i dygnet efter sig. Det har nog ökat en hel del sen dess.
Idag kostar det att åka från Hummelvik till Kumlinge 30€ för en 7 meters skåpbil. För en husbil med exakt samma yttermått kostar resan 160€.
De som inte åker ut i skärgården idag då, vart åker de? Jo de åker istället västerut. Så LR sparar pengar genom att 90% av alla åländska husbilar bär hela semesterkassan ut ur landet.

Idag går färjorna halvtomma, utom under högsäsongen i juli. Och det skulle kanske skapa lite mer tryck på skärgårdstrafiken, Men kapacitetsproblemet är redan löst, då man redan har en begränsning att högst 3 husbilar kan boka per tur. Resten får vänta och se om det finns utrymme. Men det gör ju inget, husbilar har ju utrustning att de klarar sig om de måste vänta till följande dag. Just att ta med husbilar på turer med lägre beläggning är ju ett bra sätt att få upp intäkterna.
De som drabbas är ju förstås de nästan 300 husbilsägare och husvagnsägare som finns på Åland.

Idag finns det ironiskt nog barn på Åland som varit till alla Kanarieöarna, men aldrig varit till Kökar. De som drabbas värst av detta är dock inte husbilsägarna, utan det är företagarna i skärgården. Det drabbar förutom skärgårdens campingplatser övriga företagare som butiker och restauranger och kaféer. Med dagens priser så snedvrider det möjligheterna att driva företag på samma villkor som på fasta Åland. Man brukar tala om en win-win situation men detta är en loose-loose-loose situation, då både skärgården och husbilsägarna och LR förlorar på det.
Man behöver inte vara Einstein för att se att LR förlorar stora summor på att ha dessa priser.

Förutom att man skulle få flera åkande på färjorna och det skulle generera mer pengar än idag, så skulle mer pengar stanna på Åland. För varje husbil som omsätter sin semesterkassa i landet genereras skatteintäkter, men idag bärs de mesta ut ur landet. För varje euro som stannar i skärgården så omsätts vidare på Åland och skapar mer arbete och inkomster.
Henrik Hagström