DELA
Foto: Jonas EdsvikDÖTT? Insändarskribenterna har sammanställt en lista över årgärder som effektivt dödar ett centrum.

Hur man dödar ett centrum

1. Precis allt som någon person någonstans kan tycka att ska bevaras måste räddas till varje pris. Har ni en bortglömd byggnad på en parkering – skydda den. Det spelar ingen roll hur många som skulle gynnas av en ny galleria. Detta gäller särskilt telegrafhus.

2. Om någon mot förmodan vill satsa i Mariehamn och hyra en av stadens lokaler, för att till exempel driva ett café, se till att ingå ett för hyresgästen väldigt ofördelaktigt avtal. Kan ni dessutom tvinga hyresgästen att städa allmänna toaletter – ännu bättre. Snabbspola fram ett par-fem år och vips så kan hyresgästen vräkas. För bästa resultat: Se till att hyresgästen har investerat ett par hundra tusen euro i att renovera byggnaden. Är det möjligt att under processen lägga tiotusentals euro av skattebetalarnas pengar på jurister har ni kommit ännu ett steg på vägen.

3. Vad som än händer: Fyrverkerier är dåligt. Kämpa emot. Säger någon att stadsfinansierade raketer på nyårsafton skulle leda till mindre privat skjutande och färre alkoholrelaterade olyckor, ignorera dem. Vågar någon till och med hävda att det är evenemang som dessa som håller Mariehamn vid liv: skratta åt deras okunskap. Vi har bara runt 46 000 000 euro i årliga skatteintäkter, då kan man inte lägga 5 000 euro på raketer. Det säger sig självt.

4. Ge parkeringsböter, för allt. De som trots allt ovan ändå tar sig till Mariehamn – av välvilja eller okunskap – förtjänar minst 35 euro i böter. Ingen borde få stå mer än 30 minuter medan de gynnar den lokala handeln. Den som inte håller med kan väl åka till Maxinge eller Godby, inte bryr vi oss.

5. Det kan te sig självklart men se för guds skull till att ingen kan bygga mer än fem-sex våningar i centrum. Ett landmärke som för med sig mer arbetsplatser, bostäder och handel vore ren och skär olycka för staden.

Det här verkar dock stadspolitikerna redan känna till, så det kanske är en överflödig insändare. Vi vill rikta en eloge till de lokala entreprenörer som trots detta vågar satsa på och i Mariehamns centrum. Ni är guld värda, och framtida generationer kommer att tacka er oerhört mycket för det ni gör för Mariehamn. Tack!

Unga Högersinnade