DELA

Hur jämställd är skildringen av idrott?

Visst går det att satsa jämställt inom idrotten skriver Johan Orre i Nya Ålands ledare. Han skriver att det är en viktigare fråga än man kan tro – att synligheten generera intresse och i förlängningen inkomster.

Orre är bekymrad över att det är skillnad i status för damers och herrars idrottande i dag. Han anser att det är en förlegad och sunkig vanföreställning att kvinnors idrottande är mindre värt och att det finns mycket jobb kvar att göra för att förbättra jämställdheten.

 

Med allt detta i bakhuvudet undrar jag hur Johan Orre tycker att Nya Åland använder sitt eget textutrymme vad gäller dam- och herrfotboll. Det skulle vara intressant om du går tillbaka till Nyans texter om IFK vad gäller 2015 års cupguld och 2016 års ligaguld och tittar på det utrymme som tidningen ägnade åt de två vinstmatcherna samt vad som skrevs inför- och efter matcherna.

Sammanställ allt textutrymme och jämför sedan detta med det utrymme som Åland United fick i samband med sin ligaseger och sitt cupguld i år. Till exempel skrev nyan sex sidor om IFK:s cupguld 2015 dagen efter matchen och det fanns även flera texter inför- och efter matchen som handlade om cupen.

Hur mycket utrymme fick damerna i år? Tycker du att det var en rimlig fördelning? Betänk då att damligan är högre rankad än herrligan enligt UEFA och tänk på prestationen att vinna ”the Double”. När Anders Wiklöf besökte Strandnäs skola för några månader sedan tog några elever upp den relativt sett skrala skildringen av Åland Uniteds liga- och cupguld och om ni har citerat er egen ägare rätt så höll Anders med och tyckte att det borde ha skrivits betydligt mer.

Varför blev det inte så? Hur resonerar Nyan vad gäller att satsa jämställt?

JAN WESTBERG

 

SVAR PÅ INSÄNDARE:

Tack till Jan Westberg för att du lyfter en viktig fråga. Nya Ålands målsättning är att ha en jämställd idrottsbevakning. Även om det förstås inte berättar hela bilden så visar en jämförelse av förra veckans sportartiklar (med bild) i Nya Åland nio som berörde kvinnors idrottande. Motsvarande siffra för män var 8.

Vad gäller fotbollen så gör Nya Åland förhandsartiklar på både Åland United och IFK Mariehamn och vi publicerar matchartiklar som får stor synlighet i tidningen. Westberg lyfter fram uppmärksammandet av ”dubbeln”, och det går givetvis att argumentera för att tidningen borde ha gjort mer.

I numret som följde Åland Uniteds senaste ligaguld publicerade vi fyra sidor, vi följde även upp guldet i efterföljande nummer och ägnade inte mindre än två ledarsidor åt Åland Uniteds ligaguld. Vi publicerade dessutom ett flertal förhandsartiklar inför avgörandet av ligan och cupen (precis som för herrarna). Både vad gäller cupguld och ligaguld ägnades hela löpsedlar och förstasidor åt ÅU:s guldmatcher(precis som för herrarna).

Westberg hänvisar till IFK Mariehamns guld 2015 och 2016. Tyvärr är det så att vi, precis som många andra företag, behöver hushålla med resurserna i pandemitider och en konkret följd av det är att vi tvingas göra tidningar med färre sidor.

Mot bakgrund av det gjorde Nya Åland en rejäl satsning på ÅU:s guldsäsong. Ett exempel som också kan jämföras med 2015 och 2016 är bevakningen av Åland Uniteds första ligaguld 2013 som i och för sig bara fick tre sidor i tidningen efter, men där Nya Åland istället valde att satsa på direktsändning av matchen. Det var en tid innan det var särskilt vanligt med de resurskrävande direktsändningarna av matcherna.

Det är klart att man alltid ska vara självkritisk, som nyhetsförmedlare kan man alltid göra saker bättre. Men på den direkta frågan hur jag personligen tycker att Nya Åland klarar av att satsa på en jämställd bevakning av idrotten så tycker jag ändå att vi klarar oss bra. Med det sagt finns ingen anledning att leva på gamla meriter – vi omprövar de här frågorna så gott som varje dag för att lyckas göra en så rättvis bevakning som möjligt av den åländska idrottsrörelsen.

JOHAN ORRE