DELA

Hur får vi hit turisterna i sommar?

I måndags debatterade Ålands lagting färdplanen för turismen 2030.

Inför debatten var jag i kontakt med några större turistföretagare. Jag frågade vad som är den viktigaste turismrelaterade frågan för er framöver.

Alla svarade kortrutten till Sverige!

Som företagare och politiker är det min uppgift att stå upp för de landbaserade företagarna. Det har nu gått över ett år sedan Viking Line valde att lägga ned Kapellskärslinjen. En kortrutt som varit navet för Åland i över 64 år i trafiken till och från Sverige.

Det går att ha visioner och ideer i mängder om vad Åland skall satsa på för turism. Men för att vi överhuvudtaget skall kunna vidareutveckla turismen och få hit turister behöver vi ha fungerande kommunikationer och en kortrutt med tillräcklig kapacitet till och från Sverige åtminstone under sommaren. Vi är beroende av kommunikationer. Det funkar inte för turister att anlända mitt i nätterna. Det skall vara enkelt att komma till Åland.

Snart är sommarsäsongen här och det kan inte vara ett problem att attrahera turister och inresande att komma till Åland denna sommar. Dubbla turneringar i Alandia Cup i fotboll, Ålands orgelfestival, Åland Sport Week, Ålands dansbandsfestival, Musikteatern Katrina, Poker Run, Rockoff festivalen, Tall Ships Races, Vikingamarknaden, Katrina Kammarmusikfestival, Ålands Sea Jazz och EM i havskappsegling.

Lägg därtill andra festligheter såsom Sommarcruisingen, Anders Wiklöfs kalas, internationella travtävlingar och allt annat som händer runt om på Åland. Det är en fullspäckad högsommar, där festligheterna börjar redan före midsommar och slutar i mitten av augusti. Helt underbart för oss ålänningar att kunna bjuda på ett så stort utbud av evenemang och aktiviteter. Sommaren 2024 går till historien som en av de allra häftigaste på förhand. Vi kan räkna med mycket inresande till Åland denna sommar. Hotell och logianläggningar kommer att fyllas. Nu gäller det att få hit alla turister och andra besökare i sommar.

Antalet inresande till Åland 2023 minskad med 6 procent jämfört med 2022. Jämfört med 2019 minskade inresandet till Åland med otroliga 38 procent. Statistiken från ÅSUB omfattar de kryssningsresenärer, dagsresenärer, övernattande besökare och hemvändande ålänningar som anländer med färja eller flyg. Åland mår bra av en blomstrande turism. Att vi ännu inte har en fungerande kortruttstrafik till och från Sverige sommaren 2024 är mycket illavarslande. Det krävs åtgärder från landskapsregeringen, Visit Åland, Ålands Näringsliv tillsammans med hamnbolagen och rederierna.

Det landbaserade näringslivet, turismen och Åland har INTE råd med ytterligare en förlorad sommar.

ANDERS HOLMBERG

Lagtingspolitiker och företagare, Moderat Samling för Åland.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp