DELA

Hungersnöden drabbar slumskolan i Matopeni hårt

Hoppets Stjärna stöder en åttaårig grundskola för de allra fattigaste barnen i ett av många slumområden i Kenyas huvudstad, Nairobi. Skolan Boston Children Centre ligger i byn Matopeni, ca 30 km från Nairobis centrum. Hoppets Stjärna stöder skolan genom fadderverksamhet. En del av barnen i centret är föräldralösa till följd av den kraftiga spridningen av HIV/AIDS. Dessa barn bor hos släktingar eller fosterfamiljer som också är mycket fattiga och har svårt att mätta ytterligare en mun.

Matopeni är ett mycket fattigt, underutvecklat slumområde. Nära 300 000 människor trängs i området under miserabla förhållanden i små plåtskjul utan elektricitet, vatten eller sanitära utrymmen. Till följd av inbördeskriget och hungersnöden i grannlandet Somalia har många somaliska flyktingar sökt sig till Nairobis slumområden och det har ytterligare bidragit till trängseln också i Matopeni. Hungersnöden till följd av den värsta torkan på 60 år i Öst-Afrikas horn drabbar också barnen i Matopeni mycket hårt.
Skolans grönsaksland har torkat ut för länge sedan då det har inte regnat på månader. Det är svårt att få tag på mat överhuvudtaget. Den mat som går att köpa för pengar säljs till kraftigt höjda priser. Till följd av den långvariga bristen på mat, näring och vitaminer har barnen nu utvecklat svåra bristsjukdomar. Många barn har kastats ut av sina fosterfamiljer som på grund av svälten inte kunnat ta hand om dem. Boston Children Centre tar nu hand om en del barn som var tvungna att fly hemifrån och letade efter mat på soptippar och på gatorna. Barnen bor nu i skolans skyddshem.

Det har kommit ett rop om hjälp från centret. De vädjar om stöd för att kunna köpa majs till skolans elever och kunna ge dem åtminstone ett mål mat om dagen. Hoppets Stjärna har konton i alla banker. Märk din inbetalning med ”Matopeni”. Kontonumrorna hittar du också på hemsidan www.starofhope.fi . Mera information kan fås av Ildikó Stormbom 0400-364 999. Hoppets Stjärnas insamlingstillstånd på Åland: 68K1
Tack för att du bryr dig om barn i hungersnöd. Tack för din hjälp!
Ildikó Stormbom
Hoppets Stjärnas informatör på Åland