DELA

Hundar på restaurang

I riket är det möjligt att ha sin hund med när man besöker vissa matserveringar och restauranger. Detta har praktiserats där från början av detta år genom en förändring i hälsovårdsförordningen. Erfarenheterna hittills visar att detta har varit mycket lyckade

Enligt bestämmelserna är det innehavaren till serveringsstället som bestämmer om hundarna är tillåtna eller inte. Det ska också skyltats tydligt vid ingången att hundarna är välkomna. Viss praxis har etablerats och det finns redan ett etikett hur hundägarna och hundarna ska bete sig, se: www.dogia.fi. Hunden ska bl.a. hållas i koppel och inte skälla allt för mycket. Som belöning får hunden en vattenskål framför sig och på en del ställen även en portion hundmat. Ägaren ska också visa hänsyn. Man ska fråga kunderna vid borden bredvid om hunden får vistas nära.

Det att hunden vistas på ett visst avstånd ifrån en person som är allergisk till hundhår och –mjäll räcker inte. För en allergisk människa ska hela miljön vara fri från allergiframkallande ämnen, vad de än må vara. Man kan via luften vara allergisk mot hund och katt, andra djur, växter och växtdamm, pollen, parfym och andra luktämnen samt mycket, mycket annat. Det är omöjligt att ha allergenfria utrymmen, med undantag av hemmen och vårdinrättningar. Vi alla transporterar med våra skor och kläder allergener överallt där vi rör oss: bussar, passagerarfärjor, väntsal, butiker, byråer, serveringsställen, m.m. En svårt allergisk person kan få sjukdomsattack av en mycket liten dos av allergener.

Det är självklart att vi medmänniskor vill ta hänsyn till de som lider av allergi, men det behövs mera tydlig information och klara spelregler. Jag ser de nya reglerna i riket till hundhållning och serveringarna som en förbättring i saken. De gör skillnaden i detta hänseende med olika typ av matserveringar och restauranger undan för undan lättare att fatta av gemene man. Om man inte varje gången ska nu ha hunden med sig, men ändå vill äta ute, väljer man gärna ändå ett ställe som informerar om hundtolerans. Det kan man också göra i sådana fall att man själv vet att man kan bära andra allergener. Vissa matserveringar och restauranger kommer säkert att profilera sig som lämpliga ställen till kunder med allergier också för annat än hundallergi. Att ha borta gröna, levande växter är viktigt för flertal med allergier.

Vår egen hälsovårdsordning är från 1973 och behöver absolut förnyas. Låt oss börja med att tillåta hundar i matserveringar och restauranger enligt rikets modell. ÅMHM och landskapsregeringen kan bereda ärendet snabbt om viljan till modernt regelverk finns och det behövs sedan endast en enskild föredragning inför LR och saken är klar!
Rauli Lehtinen
hundägare och astmatiker