DELA

Hundar behöver ordentliga promenader

Det är ganska intressant att studera hundägare och se hur de engagerar sig i sina hundar. Vissa ägare är otroligt hurtiga och tar kontakt med sina hundar på promenaderna. En del går med blicken i sina paddor/mobiler och har inte en aning om vad hundarna sysslar med eller om de gör sina behov eller inte.

Vissa av ägarna är så stressade att de inte hinner gå mer än en snabb runda på 3-4 minuter på morgonen och likadant på kvällen. Dessa hundar får en utevistelse på ca 8 minuter varje dag. Resten av dygnets 23.50 timmar sitter hundarna inne.

Vilket får mig att tänka på att människor som sitter i fängelse och som är dömda till livstid för grova brott, har rätt till 1 timmes utevistelse varje dag. Det är mer än vissa hundar har tillgång till och då kan man undra vilket brott hunden gjort som inte får längre utevistelse än några få minuter varje dag.

Det är otroligt viktigt för en hund att få ordentliga promenader varje dag, för musklerna förtvinar ganska fort och en hund behöver, likväl som människan en god kondition. Och en god kondition får ingen med att bara sitta inne.

Om man nu har valt att vara hundägare, borde man ha skylldighet att tillgodose hundens grundbehov och ett av dem är ordentliga rastningar. Rekommendationerna är att en vuxen hund ska rastas var 6`te timme och inte lämnas ensam längre än 6 timmar.

Yngre hundar ska ju givetvis rastas oftare och valpar ska aldrig lämnas ensamma. Det som många gånger glöms bort är att hunden är att flockdjur och det är en onaturligt för en hund att lämnas ensam.

Jag brukar säga att man ska behandla hunden som ett litet barn- Man ska leka med den, ge mycket av sin tid,ge mycket kärlek och trygghet, inte slå den, inte skrika med den och inte lämna den ensam hur länge som helst.

”Ansvarsfull djurägare”