DELA

HPV-vaccinet räddar liv!

Omkring 150 kvinnor insjuknar i livmoderhalscancer årligen i landet, och dödligheten är över 30 procent. HPV-vaccin ger ett närmast fullgott skydd, och skyddar även mot mun-hals- och anuscancer.

Sedan 2007 har tiotals miljoner doser Cervarix använts och allvarliga biverkningar är extremt ovanliga. Åländska tjejer födda 1998 och senare får avgiftsfritt detta vaccin via skolhälsovården, men alla vaccineras tyvärr inte. Vad kan det bero på? Ibland kan kompisars grupptryck spela in, och nästan alltid beaktas föräldrars åsikter. Precis så ska det vara, men när man övervägt för- och nackdelar anser jag att valet är självklart. Det är ett tungt ansvar att bära som förälder att neka sitt barn detta skydd. Vill man ändå fundera vidare är det helt okej att vänta med vaccinationen tills man känner sig trygg med sitt beslut.

Det är också viktigt att komma ihåg att tjejer som fyllt tolv år får själva välja att ta, eller inte ta, vaccinet. Detta även om föräldrarna är av motsatt åsikt. Denna information behöver skolhälsovårdarna ge till ungdomarna! För övrigt. Kondom är ett jättebra skydd, men HPV smittar även via huden runtomkring. Jag anser även att, likt Australien, att även pojkar kunde erbjudas vaccinet som skyddar mot mun-hals-penis- och anuscancer.

Till sist. Var källkritisk. Lita inte blint på någon. Men. Världen är inte svart eller vit. Den är full av gråzoner och ibland måste man våga ta ansvarsfulla beslut och lita på fakta och forskning. Låt era döttrar få HPV-vaccinet. För egen del skulle jag aldrig förlåta mig själv om jag avrådde vaccinering och mina barn blev sjuka senare i livet.

Källor: Institutet för hälsa och välfärd och intervjuer med ÅHS klinikchef Birgitta Hermans.

Tony Wikström (S)