DELA

Höj statusen på polisyrket

I Ålandstidningen 13.8 kan man läsa att polisen har problem med nyrekrytering. Man tappar många som går i pension och får helt enkelt inte tag i nya. I mitt huvud är inte det konstigt. Beslutet att slopa den lägre pensionsålder i kombination med ett utsatt och i vissa fall tungt yrke kan ha betydelse.

Av erfarenhet vet jag att när barnen funderar på vad de ska välja för yrke så diskuterar man det hemma med föräldrarna. Man försöker ge dem goda råd om det arbetsområde som intresserar dem, man förklarar fördelarna och nackdelarna. Ungdomarna som ska börja söka sig till yrkesutbildningar är inga knäppgökar eller småbarn, det är nästintill unga vuxna. De vet vad de vill.

Om mina barn skulle vilja bli polis skulle jag avråda dem i nuläget. Polisen är underbetald, överarbetad och nedprioriterad av sittande regering. Ordföranden i Ålands Polisförening uttrycker i tisdagens Ålandstidning sin frustration över politikernas oengagemang för polisen och framför att högre löner kanske skulle lösa en del av problemen. Det tror jag också. Jag tycker att polis ska vara ett bra betalt jobb med hög status. Barn ska se upp till polisen och drömma om att en gång få sätta på sig polismössan och dra ut på fält.

Polis borde vara jämnställt med sjökapten eller advokat i ungdomars ögon

Tyvärr är polis inte ett eftertraktat yrke idag. Varför skulle någon vilja bli polis? Ta hand om fyllon och knarkare och dagligen bli bemött med ovett och okvädesord.

I artikeln figurerar även kansliminister Nina Fellman (S). Man vill ju liksom höra vad hon tycker om situationen. Angående beslutet att ta bort den lägre pensionsåldern säger hon att det inte fanns något som motiverade den lägre avgångsålder eftersom inte vårdpersonal har det.

Ursäkta, Nina Fellman men jag trodde sossarna var vårdens parti, kanske ni borde gett vårdpersonalen lägre pensionsålder istället då? Det är väl bättre med morot än piska? Fellman framhåller också att någon framtida regering knappast kommer att ändra det beslutet. Jag ställer mig frågande till hur hon vet vad framtida regeringar har för prioriteringar.

Angående högre löner säger kansliministern ingenting, men det var nog inget hon höll med om får man förmoda. Dock är det ett citat som sticker i mina ögon:

”Med med all respekt för att situationen är jobbig är bemanningen ändå betydligt bättre på Åland än i Finland.”

Jamen dåså, då tiger vi och är nöjda för att någon har det sämre då. Nä, sossarna visar igen att allt bara handlar om pengar och makt. En gång var sossarna arbetarnas parti, det är en svunnen tid. Nuförtiden säljer man sig till högstbjudande för att få sitta i regeringen.

Själv säger jag, höj polisens status.

SAM ”KNATTE” PALÉN (ÅF)