DELA

Höj blicken Waller!

Man blir genuint förvånad när man läser Jonas Wallers insändare där han går till full attack mot Sara Kemetter, Jörgen Pettersson och ”politiker i maktposition”. Waller säger ilsket mellan raderna att politiker inte respekterar vetenskapligt belagda fakta. Visst gör politiker och många andra det. För detta handlar faktiskt om vilka åtgärder som är lämpliga, vettiga och adekvata. Det är helt ok att ge tips om goda miljöval men som oftast måste man väga för-och nackdelar.

Visst har smör högre CO2-avtryck än rapsolja. Men allt är sällan svart eller vitt. Att Världshälsoorganisationen råder emot en boljkott av palmolja visar på hur komplex helhetsbilden kan vara. Och självklart ska det vägas in andra faktorer i valet av ÅCA-smör. Att stöda en lokalproducerad, ren och välsmakande produkt väger tungt. Vi ålänningar är gärna axganer. Sen vågar jag sticka ut hakan som utbildad kostrådgivare och påstå att smör är utmärkt både i maten och på mackan, i lagom mängd förstås. Inte minst för en växande, aktiv ungdom.

Det finns mycket mer att säga om smör och fetter överlag men dagens sanning behöver inte vara sann i morgon och jag tror att man gör klokast i att läsa på från olika (trovärdiga)källor och bilda sig en egen uppfattning.

Att just Sara och JP kritiseras så hårt av Waller kan väl aldrig bero på att de sitter i Mariehamns elnäts styrelse? Samma styrelse som gett tummen ner för Wallers planer på ett högskolecampus på tomten där energiversamheten snart ska koncentreras. Dessutom har ju Waller sagt upp sig från sin tjänst som rektor för högskolan på Åland. Och då känner han kanske att han kan passa på att dela ut några smalbenssparkar von oben före flyttlasset lämnar Åland.

Hur ska man annars tolka Wallers brösttoner? Höj blicken!

TONY WIKSTRÖM (S)

LAGTINGS-OCH STADSSTYRELSELEDMOT

PT, KOSTRÅDGIVARE (SATS)