DELA

Hjälp misshandlad kvinna med bostad

Så här i valtider snackar man om feminism, hjälpa kvinnor och flyktingar och andra svaga grupper i samhället. I mitt arbete ser jag enorma resurser satsas på det området. I helgen blev jag via omvägar kontaktad av en kvinna som behövde hjälp.

Hon behövde hjälp på riktigt. Hon hade blivit misshandlad upprepade gånger och var riktigt rädd. Hennes man var tillfälligt iväg och hon ville ha hjälp.

Då hon pratar dålig svenska och vet att jag arbetar som jurist anförtrodde hon sig till mig och bad mig hjälpa henne att flytta. Ett gäng samtal runt till sociala myndigheter i Mariehamn gav mig svaret att ingen hade tid. Det var möten, telefontider mellan 9-10 och andra hinder som förhindrade att kvinnan fick hjälp direkt. När jag äntligen kom fram resulterade det inte i nånting annat än att hon skulle fylla i en Fpa-blankett och sedan avvakta.

Eventuellt kanske Marstad skulle kunna ge henne tak över huvet. Hon försökte två dagar med privata hyresvärdar som inte ville hyra ut till henne på grund av dåliga kunskaper i svenska. Hon har gott om pengar, är rökfri, dricker inte och har inga husdjur. Allas lika värde? Ja tjena!

Det är fan i mig märkligt att personer i behov av hjälp inte kan få det i Mariehamn.

Om nån i Mariehamn med känningar på en liten bostad läser det här är ni välkomna att kontakta mig.

Mikael Juresta