DELA

Hemsnickrade begrepp

Petri Carlsson och Annette Holmberg-Jansson kommer i en insändare om promillegränser med påståenden som vi från Ålands Motorförares Helnykterhetsförening (MHF) ser som oinitierade och direkt felaktiga. De skriver att statistik för relativ kraschrisk skulle visa att det i princip inte är så stor skillnad mellan 0,0 och 0,5 promille.
Relativ kraschrisk är tydligen ett hemsnickrat begrepp, som vi inte sett att någon seriös forskare använder sig av.

All seriös forskning visar att vårt omdöme redan vid cirka 0,2 promille trubbas av, så att vi kan tänka oss att ”ta en till” eller om vi väljer att sätta oss i bilen så uppträder vi nonchalantare i trafiken och är beredda att ta större risker. Detta har dokumenterats både i simulatorer och i verkliga förhållanden.
När svenska riksdagen 1990 beslöt att sänka gränsen för rattfylleri från 0,5 till 0,2 promille var det ett resultat av MHF:s enträgna arbete och Hans Laurells (expert på före detta svenska vägverket) middagsbjudningar.

I mars 2008 bjöd MHF på Åland hit Hans Laurell och vi upprepade experimentet, som hade övertygat de svenska politikerna. Vi bjöd några politiker, en tjänsteman, en journalist och en taxichaufför på mat inklusive destillerade drycker. Vid mellan 0,3 och 0,35 promille var alla rörande eniga om att man definitivt inte var i sådant skick att man kunde tänka sig att köra bil. Exakt samma erfarenhet hade de svenska beslutsfattarna gjort.

Petri och Annette är således beredda att fortsätta att offra vår trafiksäkerhet för att slå vakt om krögarnas inkomster och till och med kritiserar svenskarnas promillegräns till sjöss, som förståndigt nog omfattas av åtta av tio svenskar.
Från MHF förstår vi inte varför en måltidsdryck för bilister måste innehålla alkohol, då det finns så många alkoholfria alternativ. Här finns det utrymme för kreativa krögare att göra ”business” genom att aktivt marknadsföra ”bilistens alternativ” och på det sättet ta ansvar för en säkrare trafikmiljö, för allas vårt bästa.
Christer Strand
Ordförande för MHF på Åland