DELA

Hela Åland ska leva!

”Allt vad ni har gjort mot en av mina minsta, det har ni också gjort mot mig!”.

Det blir kanske pompöst att ta till Jesus ord till lärjungarna men nog antar det nästan bibliska proportioner när Runar Karlsson (C) vill överge skärgården, utarma den och ge upp utvecklingen. Ett slags etnisk rensning; långsam och smärtsam.

Att driva en valkampanj på bekostnad av en hel regions möjligheter, förutsättningar och livsbetingelser är inte vidare snyggt.

Skärgården och skärgårdsborna är inte ”en av mina minsta” men de bor i en geografisk verklighet som kräver viss infrastruktur i form av trafik för att fungera. Kortruttprojektet är tänkt att förbättra dessa förhållanden så att utvecklingen kan gå framåt i alla skärgårdskommuner som den gjort i Föglö och Vårdö och också i dessa två.

Kortrutt kostar, en hel hög med pengar men det gör också dagens trafik. Vad är skillnaden om man i tjugo års tid betalar nästan 400 miljoner i drift (dagens kostnad inkl. nytt tonnage) eller om använder samma pengar eller mindre till investeringar och driftkostnader under samma period? På sikt kommer kortrutt att innebära att man får mycket bättre trafik för samma peng eller mindre per år som idag och denna region får överlevnadsförutsättningar.

Det är ren dumhet att avstå från att förverkliga detta även på en helt kommersiell grund även om man inte kan tänka så när det gäller grundläggande infrastruktur i ett samhälle.

Min farmor och farfar bodde i ett litet torp på Enklinge och fick 12 barn. På den tiden var det på gott och ont andra förutsättningar att vara skärgårdsbo men någon som ville dem så här illa fanns inte. Frid över deras minne och låt det göra att vi slipper höra att ålänningar ska ställas mot varandra på detta ovärdiga sätt för att vinna billiga politiska poäng!

Jag vill sätta Åland i rörelse, kortrutt sätter skärgården i rörelse och skapar utvecklingsmöjligheter samtidigt som det är smart ekonomiskt.

Danne Sundman (MSÅ)