DELA

Hej tonårsförälder!

Skolavslutningen är på antågande och i samband med det så vet vi på Fältarna att en del ungdomar gör sin tobaks- och alkoholdebut. För att förhindra detta så har du som tonårsförälder en viktig roll. Vi uppmanar därför alla föräldrar att hålla ett extra öga på era tonåringar och att delta i vuxenvandringar omkring ert område eller i tätorterna under skolavslutningskvällen fredagen 5.6.

Vuxna på stan anordnar vandring i Mariehamn där alla är välkomna, mer info finns på Facebook. All vuxennärvaro är dock viktigt under denna kväll, både i Mariehamn och på landsbygden. Detsamma gäller under Rockoff-veckan, då vuxennärvaron är avgörande för att skapa trygghet och motverka olika debuter. Prata ihop er och vandra tillsammans, det ger en tydlig signal om att vuxenvärlden står enad i frågan.

Som tonårsförälder kan det även vara bra att känna till dessa tre myter om alkohol:

Myt 1: ”Ungdomar som bjuds på öl, vin och starksprit hemma lär sig att hantera alkohol bättre än de som tvingas dricka i smyg.”

Myt 2: ”Om jag som förälder köper eller ger lite sprit till min ungdom så vet jag hur mycket den dricker.”

Myt 3: ”Ungdomar dricker för att det är spännande, så om vi föräldrar tillåter dem att dricka lite så dricker de mindre än andra.”

Alla tre påståenden är allmänt vedertagna myter och många tror tyvärr att det är så som det är. Sanningen är dock att ungdomar som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar dricker mer än ungdomar som inte bjuds på alkohol hemma. Allt handlar om vilka signaler man ger till ungdomen. Bjuder man på alkohol hemma eller köper ut till sin tonåring, så signalerar man att det är okej att den dricker, oavsett vilka förbud man sen kommer med.

Forskning visar entydigt att om föräldrar har nolltolerans till ungdomars drickande så dricker ungdomarna mindre!

Om man tror eller vet att ens ungdom redan har druckit behöver man trots det inte bli uppgiven. Kanske har du haft en mer tillåtande hållning till unga och alkohol. Du som förälder har rätt att ändra dig och bli restriktiv till ungdomens drickande. Det är viktigt att i så fall motivera varför.

Här summerar vi vad man som förälder kan göra:

Bilda nätverk med andra föräldrar

Om din ungdom ska sova borta, ha kontakt med kompisens förälder

Vandra på stan

Prata med din ungdom om alkohol

Kom överens om gemensamma hemkomsttider med andra föräldrar

Hör av er till oss om ni har några funderingar!

Fältarna

tel: 0400-780237