DELA

Härligt, viktigt och alldeles gratis!

Nuförtiden kan man läsa rätt ofta om läsning i tidningar. Det är alltid viktigt. Så var det även i torsdags. Visserligen var inte PISA rapporten så uppmuntrande att rapportera om, men samtidigt var det knappast någon överraskning heller.

Det åländska massmedia kontaktade högstadieskolor och alla tyckte det var enormt tråkigt att våra ungdomar inte läser. Faktum är dock att det inte är till högstadiet som media behöver rikta sitt intresse i den här frågan. För att om vi ska få till en bestående förändring i dessa dystra resultat hjälper det inte att kolla vad femtonåringar gör utan vi måste börja med att se vad dessa barn gör femton år tidigare.

I en idealvärld skulle våra nyfödda ålänningar växa upp i läsande familjer med läsande förälder som värdesätter böcker, berättelser och boksamtal i hemmet, har vett att ibland stänga av den otroliga mängden av elektroniska prylar som finns och lägga ifrån sig sin telefon för en lässtund varje kväll. För att det är ju så intresse för läsning och böcker måste läras. Det är inget som vi bara får från ovan. Det är dock gratis. Det enda som krävs är vårt engagemang och vår tid.

Jag har en gång fått förklarat för mig av en mamma till två dagisbarn, i mycket klartext, att dagens föräldrar inte har tid med den här lässtunden varenda kväll. Den är någonting som man antagligen hann med på åttiotalet, nittiotalet men nu har dagens föräldrar så mycket annat som måste göras och dessutom är föräldrar till dagens småbarn så vana vid vår digitaliserade värld och kan hantera sagoläsning via en i-pad eller se till att barnen får lyssna på sagor via sin telefon utan problem. Det är hur det är på 20- talet.

Otroligt ledsamt tycker jag, för det är inte mysigt alls att krama en i-pad innan man somnar. Men kanske det är så. Men om det är fallet tror jag att den nedåtgående trend som vi alla är oroliga över med sjunkande läskunskaper och läsintresse – särskilt bland pojkar – fortsätter i samma riktning. Jag tror det behövs en attitydförändring bland vuxna i barnens läsvärld. Vi måste visa att för oss är läsning en otrolig viktig kunskap. Vi vill att våra barn både kan och vill läsa. Vi behöver visa vägen.

Det är dags att föräldrarna vaknar till det som alldeles för många gått miste om. Den underbara, nästan magiska stunden tillsammans med sina barn och en saga. Barn behöver hjälp med att hitta läslust. Vi har gott om fina dagis och skolor i världsklass med högutbildade, behörig, personal och oftast mycket erfarenhet som kan bygga vidare på barnens läsintresse. Vi har resurser inom utbildningssektorn som kan sättas in vid behov för att försäkra oss om att våra elever blir läskunniga. Men om dessa små troll har ett stort läsintresse med sig hemifrån är det mycket vunnet redan från första dagen.

Att hjälpa ditt barn bygga upp ett läsintresse är ingenting som man behöver klara av ensam. Hjälp och råd finns på många olika ställen och man kan få bra mycket hjälp av varandra om man bara ställer frågan. Här på Åland har varje kommun ett fantastiskt bibliotek med kompetent, intresserad och kunnig personal som gärna hjälper er hitta rätt i barnbokshyllan, det finns lästips-listor hur mycket som helst på nätet och vi har även skolbibliotek i olika format runt om på Åland. Vi har det bra med sånt. Så är det inte överallt i världen.

Börja jullovet med ett besök – hela familjen – till ert närmaste bibliotek, låna hem en hög med bra högläsningsböcker att läsa tillsammans under julen. Fråga i våra fina bokhandlar eller kolla med kollegor och grannar som har barn i samma ålder, om de har tips till julklappsböcker. Fråga era barn vilken bok de vill få som julklapp. Kanske en som är lite över barnens läsnivå så man kan läsa den tillsammans och lära sig nya ord på köpet. Det finns dessutom många bra barnböcker på Emmaus. Vi är många som hittar våra julklappsböcker där.

Njut av julens lediga dagar med tid för många, fina lässtunder tillsammans. Men fortsätt sedan in i det nya året med ett löfte om att läsa en stund tillsammans med barnen så ofta som ni bara kan. Glöm inte er egen läsning och läs på tider och platser när barnen ser att du är en läsare. Barn gör som vi gör – inte alltid som vi säger.

Barnen behöver vuxnas hjälp med att bli läsare och läsglädjen är bland de finaste saker i våra liv som är härliga, viktiga och alldeles gratis!

ELSPETH RANDELIN

SKOLBIBLIOTEKARIE.