DELA

Hållbara Kökar

Jag läser i fredagens tidning att ålänningarna är positiva till hållbar utveckling. Nio av tio tycker hållbarhet är viktigt. Så tycker vi på Kökar också. Men vi har en egen vinkel på det: det viktigaste är att vara bobar.

Om det finns jobb, hälsovård, bra bostäder, barn i skolan, en bra butik och ett rent hav – då är vi bobara, och då är vi också ett hållbart samhälle. President Tarja Halonen sade på ett möte med studenter i februari i år att hållbarhet är som ett hus med 17 dörrar: vilken dörr man än väljer kommer man in i samma hus. Hon syftade på FN:s 17 hållbarhetsmål. Vi som bor på Kökar väljer att gå in genom en dörr som det står bobarhet på, och den har vi järnkoll på.

Sedan ett par dagar kan man köpa en flaska kolsyrat kökarvatten för 1,69 i butiken. Ett vatten som kommer från Oppsjön 600 meter bort, som buteljerats i glasflaska (glas är ett av världens mest återvinningsbara material) med patentkork och etikett med namnet ”Oppsjöbrus”. I stället för vatten från Karajoki, 600 kilometer bort i Finland, i en plastflaska, till ungefär samma pris.

Det är sådant som gör oss bobara. Här är tryggt, fritt och roligt att leva. Kökar är en vacker plats på jorden.

CHRISTIAN PLEIJEL

LEDAMOT AV FULLMÄKTIGE