DELA

Hallbäck uppvisar politiskt tunnelseende

I sitt svar på min insändare om att regeringspartierna utgör det största hotet mot Åland (Nyan 15.1) uppvisar S-gruppens sekreterare Anders Hallbäck ett gott exempel på det politiska tunnelseende som speglar den socialdemokratiskt ledda landskapsregeringen. Oförmågan att analysera sin egen oförmåga lindas in av självgod hybris över påstådda politiska resultat. Egna tillkortakommanden vältras över, projiceras, på kritikerna.
Det här beteendet gäller inte endast S utan samtliga regeringspartier, särskilt C, som dessutom leds av en mästerlig kappvändare som gett uttrycket ”kovändning” ett ansikte i sin iver att vinna väljarnas gunst.
Likt ett par som vill skyla sitt dåliga äktenskap har regeringen traskat genom denna valperiod. Men uppbrottet närmar sig. I höst lämnas skilsmässohandlingarna in. Ålänningarna kan bara hoppas på att skilsmässan blir bestående. Alternativet med fortsatt tvångsgifte för att mätta sin makthunger vore en katastrof för Åland och fortsätta undergräva ålänningarnas tilltro till politikerna.

I mitt inlägg frågade jag efter konkreta politiska resultat som gjort det bättre för mig och övriga ålänningar. I sitt svar räknar Anders Hallbäck upp ett antal saker som sittande landskapsregering åstadkommit. Låt mig svara kort på dessa:
– Höjt hemvårdsstöd. Gott, men vad händer med särskilt stöd till utsatta barnfamiljer som ÅF motionerat om i repriser?
– Nya budgetprinciper. För vem? Snarare har dessa principer rör till och minskat insynen i Ålands ekonomi i syfte att dölja ett skenande uppdämt budgetunderskott.
– Ålands digitala agenda. Har minsann fått en vinglig start med avbruten upphandling och ett avmätt intresse för övriga offentliga institutioner.
– Byggprojekt för att stimulera sysselsättning. Är det Vårdöbron eller Ålands museum som avses?
– Arbetsvärdering för jämställda löner. Jo, efter en långdragen strejk bland sjukskötarna.
Listan kan göras länge och talar sitt tydliga språk: Självgoda utfästelser utan någon som helst distans till självkritik eller -insikt. Illa.
Och var finns AH:s redogörelse över sin och S:s vision för nästa generationers Åland nu då ett nytt självstyrelsesystem ligger i vågskålen? Existerar någon sådan överhuvudtaget?
Nej, AH, ta mod och bli den första att öppna den politiska kuvösen ni befunnit er i de senaste dryga tre åren och axla det ansvar det för med sig att vara ett regeringsparti.
Ove Andersson
Ålands Framtid