DELA

Hallå Sunds kommun! Vart är vi på väg?

Först var det stort kalas för att fira att kommunen fyllde 690 år, biblioteket 90 och skolan 140 år men efter det kom vardagen och sparåtgärder. Som föräldrar till barn både i dagvård och skola följer vi dessa sparåtgärder med skräck.
För det första togs kocken i köket på dagis bort och maten skulle lagas centralt i skolan. Motiveringen var att spara genom att inte ha en anställd i daghemmets kök. Skolans kök är nyrenoverat för att kunna fungera som centralkök och därmed skulle maten transporteras till dagis. Men då måste det finnas personal, även mer personal i skolan, som hinner laga dubbelt så många portioner, hinna transportera maten, föra protokoll och rengöra kärlen.
På dagis måste man hinna föra protokoll, ta in och dela ut maten till olika avdelningar och hoppas att de hungriga barnen hinner få maten i tid och i rätt temperatur. Detta resulterar bland annat i mera byråkrati, maten förlorar i kvalitet och att skolans kökspersonal inte hinner utföra sitt arbete under normal arbetstid eller att man måste använda halvfabrikat. För att inte tala om att barnen på dagis går miste om matdoften, möjligheten att se hur maten lagas från grunden och att hälsa och tacka kocken för den goda maten. Det är ironiskt att Smakbyn som ligger några hundra meter från dagis har fått bidrag från kommunen för att kunna erbjuda närproducerad fräsch mat när man nu tar bort den möjligheten från sina yngsta invånare!

För det andra planeras sparåtgärder angående barnomsorgstaxorna i Sund. Hittills har man kunnat ha barnen på dagis antingen på heltid eller halvtid. Halvtid har varit 25 timmar/vecka och föräldrarna har kunnat välja hur de 25 timmarna har fördelats under veckan. Nu planeras det att ändra halvtiden till max 5 timmar/dag. Men hur är det möjligt? Vi är många föräldrar som utnyttjar denna möjlighet.
1. Finns det verkligen arbetsplatser där någon kan jobba så korta arbetsdagar att barnen kan vara på dagis max 5 timmar/dag? Eller finns det föräldrar som kan pussla ihop sina arbetstider? Denna lösning fungerar bara för föräldrar som är redan hemma med ett annat barn och har en subjektiv rätt till dagvård.
Hur många lokala lediga arbetsplatser finns det i Sunds kommun? De flesta av de yrkesarbetande föräldrarna måste pendla till sina arbeten. Låt oss anta att någon arbetar i Mariehamn, 40 min pendlande per väg ger en effektiv arbetstid 3h40min per dag. Säg den arbetsgivare som går med på detta! Vilken yrkesgrupp kan utnyttja denna halvtidsplats?
Skulle någon välja att pendla till stan fem dagar i veckan med dagens bensinpriser och jobba några futtiga timmar per dag och antingen tvingas hoppa över lunchen eller äta snabbt eftersom lunch inte ens ingår i arbetstiden för att kunna hämta barnet i tid.

2. Vad sparar man med detta? Betalar man en heldagsavgift, kommer man att kräva också heltids plats och därmed måste kommunen ordna dagvårdsplats åt alla och ha tillräckligt med personal på plats på dagis och i skolköket alla dagar i veckan. Dagis i all ära, personalen gör ett bra jobb men det är också skönt för barnen att kunna vara hemma från dagis någon dag under veckan. Detta vet alla som har haft barn på dagis. Grupperna är stora och ljudnivån är hög. Det passar inte alla barn. Även inom barnomsorgen talas det varmt för att inte barnen ska vara alltför mycket på dagis. Eller är kommunen så cynisk att den räknar med att vi betalar fullt pris men fortsätter att utnyttja dagvården till ett minimum?

3. Är detta ett råd för mammorna eller papporna att stanna hemma? Att föräldrarna tar hand om sina egna barn är ju billigast för kommunen, men den lösningen kommer inte precis att ge mer skattepengar till kassan. Kanske behöver Sund då en ökad budget för socialbidrag? Detta förslag slår hårt mot barnfamiljerna och känns väldigt kvinnofientligt – det är ju oftast kvinnorna som väljer att jobba deltid och utnyttjar dessa deltidsplatser. Vill Sunds kommun skicka tillbaka kvinnorna till hemmet helt?

Förslaget motverkar effektivt den valfrihet som barnfamiljer behöver för att få vardagen att fungera. Arbetsplatserna kräver flexibilitet, kan då inte kommunens barnomsorg också visa flexibilitet? Det skulle vara dags att erbjuda även 80% barnomsorgstaxa, åtminstone i den formen att föräldrarna skulle få veta att den möjlighet finns utan att gräva fram paragraferna .
Hur lockar vi nya invånare till kommunen? Genom att erbjuda hög skatt, transporterad dagismat och inflexibla dagvårdsavgifter lockar beslutsfattarna åtminstone inte fler barnfamiljer till Sund!

Vi har mycket som är bra i Sund, vi är ju helt unika. Det finns stor vilja att utveckla kommunen åt ett bättre håll. Vi röstberättigade önskar att ni beslutsfattare i Sunds kommun gör kloka beslut som för oss till en bättre framtid.
Lea Hänninen och Linda Weckman
Deltidsarbetande tvåbarnsmödrar från Sund